Groot Vlaardings Koor zoekt naar het echte lokale kerstgevoel

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

De dirigent van het Groot Vlaardings Koor Jan Wilmer weet als geen ander, dat de afgelopen coronatijd een periode was van stilzitten. Geen repetities en geen uitvoeringen. De stembanden kregen ongewild rust. En dat is voor de leden van het Groot Vlaardings Koor een onnatuurlijke situatie.

Door Peter Spek

‘Maar inmiddels hebben wij de draad weer opgepakt”, zegt Jan Wilmer van het gelegenheidskoor, dat alleen in actie komt met een uitvoering rond de kerstdagen. ‘De eerste repetities verliepen in een emotionele sfeer. Na lange tijd zagen wij elkaar weer en werden er plannen gemaakt voor een nieuwe uitvoering rond de komende kerstdagen.’ Het thema van dit jaar is het Vlaardings kerstgevoel. ‘Waarbij wij natuurlijk niet voorbij gaan aan de periode die achter ons ligt, maar kijken ook vooruit. Kerstsongs, maar ook muziek gelieerd aan de kerstgedachten en hiervoor speciaal bewerkt, worden in twintig nummers uitgevoerd door het Vlaardingse koor in de Stadsgehoorzaal. Het is zingen en meezingen met een boodschap”, blikt de Vlaardinger alvast vooruit.

Boodschap

‘Ik ben heel blij, dat ik van Renske Verbeek van de Stadsgehoorzaal de kans kreeg, met financi?le steun overigens, om niet in de Harmonie, maar in de grote zaal ons programma te presenteren. Dat geeft een extra kerstgevoel en dat zorgt voor een professionele uitvoering.’ De geschiedenis en de oorsprong van het koor is bijzonder. ‘Twee?ntwintig jaar geleden kwam bij mij het idee op om een eenmalige kerstshow te presenteren met een willekeurig samengesteld koor. Het enthousiaste was groot en de uitvoering in de Stadsgehoorzaal was een daverend succes. Moesten wij het bij deze ene keer laten werd steeds aan mij gevraagd. Het resultaat is inmiddels bekend, na bijna vijftig uitvoeringen staan wij opnieuw in het theater aan de Schiedamseweg. De cirkel lijkt rond.’ Samen met Ben de Bruijne heeft Jan Wilmer het Vlaardingse kerstgevoel omgezet in muziek. ‘Wat dat precies gaat betekenen, laat ik aan de bezoekers over. Iedereen viert kerst op zijn of haar manier en wij proberen daar een muzikaal kerstlijstje omheen te zetten, met sfeer en een dosis saamhorigheid, want zingen en meezingen zorgt voor verbinding.’

Nieuwe tekst

In de kerstshow komen natuurlijk de traditioneel kerstliederen aanbod. ‘Maar samen met mijn compagnon Ben de Bruijne hebben wij ook kerstnummers voorzien van een nieuwe tekst. Het moet heel bijzonder worden”, is de verwachting van Jan Wilmer, die ook weer kon rekenen op veel bijval van Vlaardingers die eindelijk weer eens zingend in actie konden komen. ‘Wij repeteren niet het hele jaar, maar een paar maanden voor kerst doe ik een oproep om weer bij elkaar te komen. De reacties waren overweldigend. Het koor bestaat nu uit zo’n zeventig leden, wat aangeeft dat de behoefte groot is om weer met elkaar te zingen.’ Dit jaar treedt ook het Vlaardings kwartet Natural Blend op. Het blijft overigens niet alleen bij een optreden in de Stadsgehoorzaal. ‘Een traditie van ons koor is dat wij in die periode een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Zonnehuis en daar een optreden verzorgen. En daar maken wij altijd heel mooie momenten mee.’ Het optreden van het Groot Vlaardings Koor is op vrijdagavond 17 december. Kaarten zijn inmiddels te bestellen aan de kassa van de Stadsgehoorzaal. Toegangsprijs is tien euro.