Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

Wandelen en met elkaar in gesprek gaan om geweld tegen vrouwen tegen te gaan

Algemeen

Morgen, op donderdag 25 november, wordt de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen in Vlaardingen georganiseerd door de Soroptimistenclub Beneden Maas en Kracht van Vrouwen Vlaardingen, met een oranje-lint-wandeltocht langs gezichtsbepalende gebouwen en monumenten, die oranje gekleurd zijn en op die manier aandacht vragen voor het verder terugdringen van het geweld tegen vrouwen en meisjes.

Door Peter Spek

‘En het voor deze campagne aandacht vragen is helaas nog hard nodig”, zegt Angeline Waltman van de Vlaardingse Soroptimistenclub Beneden Maas. ‘Wat cijfers. In Nederland krijgt 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Orange the World is de Internationale campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes die deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen, zowel professionals, organisaties, bedrijven en overheden en met name mannen en jongens, worden aangesproken om zich in te zetten als medestander”, zegt Angeline Waltman.

Signalering

De nadruk bij de aanpak van geweld ligt dit jaar op signalering, melding en hulpverlening. ‘Dit jaar worden juist ook mannen en jongens betrokken bij de bewustwordingscampagne, door hen handvatten te geven en daarmee deel van de oplossing te worden om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Want hoewel het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen mannen zijn, is het overgrote deel van de mannen gelukkig geen dader. Er kan pas echt iets veranderen als meer mensen en met name mannen en jongens zich actief inzetten als medestanders.’ Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World. ‘Het is een initiatief van de Verenigde Naties. Oranje als de kleur van de dageraad en van hoop. Afgelopen jaren zijn onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara watervallen en in Nederland de Erasmusbrug oranje uitgelicht en wij in Vlaardingen zetten morgen markante gebouwen en objecten zoals het Geuzenmonument, de Grote Kerk, de Molen Aeolus, de Stadskraan, de Stadsgehoorzaal, de Windwijzer, Kade 40, villa Ijzermans en gebouw Elckerlyc in oranje tijdens deze Orange the World campagne.’

Bewustwording

Organisaties die werken met jongeren zoals Lentiz, Groen van Prinstererlyceum en de Sint Jozefmavo sluiten zich dit jaar aan om de bewustwording bij jongeren te vergroten. ‘De bedoeling van de wandeling morgenavond is vooral met elkaar in gesprek gaan over wat is de rol die je hebt bij bestrijding van geweld tegen vrouwen. De gesprekken worden na de wandeling voortgezet door vertegenwoordigers van Soroptimistenclub Beneden Maas en Kracht van Vrouwen Vlaardingen op het sprekersplein in de raadzaal van het stadhuis waar burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Jacky Silos de oranje-lint-wandelaars om 19.30 uur zullen ontvangen. De wandeling begint om 18.35 uur bij snackbar Tante Suus aan het Van Hogendorp kwartier.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Runderwandeling met Broekpoldergidsen Algemeen 23 sep, 09:23
Afbeelding
Parkinson-patiënt Jan van Hasselt fietst ruim 35 duizend euro bijeen Algemeen 23 sep, 09:15
Afbeelding
Ruwhel & De Bigi Blues Band in De Kroepoekfabriek Algemeen 22 sep, 15:47
Afbeelding
College investeert in de stad Algemeen 22 sep, 15:00
Afbeelding
Muziekkorps Leger des Heils altijd dienstbaar aan kerk en maatschappij Algemeen 22 sep, 12:34
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 16 clubs doen mee in Vlaardingen Algemeen 22 sep, 11:53
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 22 sep, 10:10
Afbeelding
Facebook-platform Stop sloop Broekpolder stuurt brief aan college Algemeen 21 sep, 14:47
Afbeelding
Judith loopt langs de kust om haar bewoners een braintrainer te bezorgen Algemeen 21 sep, 14:23
Afbeelding
Flinke file na ongeval met vrachtwagen A4 Schiedam/Vlaardingen 112-nieuws 21 sep, 13:46
Afbeelding
DOE EFFE NORMAAL! Voorlichtingsproject politie begint aan tweede leven Algemeen 21 sep, 13:37
Afbeelding
Bach Cantatedienst in Bethelkerk Algemeen 21 sep, 13:13
Afbeelding
Basisschoolleerlingen schetsen met tijdcapsules een toekomstbeeld van Vlaardingen in 2072 Algemeen 21 sep, 12:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief