Schouderklopje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

door Peter Spek

Ik heb te doen met al die bestuursleden van clubs die alles in het werk stellen om ondanks de maatregel om na vijf uur ‘s middags alle activiteiten stop te zetten, toch proberen contact te houden met de leden. Of dat nu sportclubs, zangkoren of noem maar op waar wat wij in Vlaardingen rijk zijn aan organisaties als het gaat om dat bloeiende verenigingsleven. Juist in de avonduren vinden de trainingen, repetities of andere samenkomsten plaats. De annuleringen van evenementen volgen elkaar deze week in rap tempo op. De bestuursleden kunnen vaak niet anders dan deze vergaande maatregel nemen en soms al voor de tweede keer.

Als ik alleen al kijk naar de Vlaardingse sportsector zie ik de bestuursleden worstelen met het feit dat deze harde lockdown voor de avonduren niet veel anders is dan de harde lockdown met avondklok van vorige jaar. Geen trainingen in de avonduren ook geen wedstrijden in het weekend. Maar stilzitten doen deze bestuurders niet en zij zoeken naar oplossingen bijvoorbeeld door vroeg in de ochtend een training te plannen. Het zijn barre tijden om tot dit soort oplossingen te komen. De zwemmers van ZVVS hebben daar geen last van. Daar loopt de wekker standaard elke ochtend al om vijf uur af om om zes uur in het zwembad de trainingsbaantjes te trekken. Wat ik ook hoor van het bestuurlijk kader in de haringstad is dat zij zo weinig steun vanuit de gemeente krijgen.

Dan bedoel ik niet de financi?le vergoedingen die vanuit het Rijk doorgesluisd worden naar het gemeentehuis, maar die spreekwoordelijk hand op de schouder, dat schouderklopje voor een bestuurslid van een club van een wethouder of burgemeester. Ik begrijp dat de burgemeester en de wethouders niet alle clubs persoonlijk langs kunnen gaan, maar de 35 gemeenteraadsleden kunnen ook een handje helpen. Zich even uit het pluche oprichten en de agenda’s leeg vegen en je gezicht laten zien om deze bestuursleden een hart onder de riem te steken.

En met het maken van clusters is dat natuurlijk te doen om even met de benen op tafel met elkaar de situatie door te nemen. Wat is er nog wel mogelijk en waar kan de gemeente bijspringen. Ik denk dan nog even met enige weemoed terug aan de tijd van de Vlaardingse Raad voor Sport en Recreatie met daaronder de diverse secties, zoals een sectie voetbal, buiten- en binnensport en zwemsport. De lijnen waren toen kort en dat zou voor nu een uitkomst zijn om even bij elkaar te komen. En zo zijn er in andere sectoren ook mogelijkheden. Wie neemt het initiatief want een feit is, van dit virus zijn wij nog niet af ...