Decennia lang gingen de inmiddels oud-docenten Cor van der Hoek en Peter Moree op de eerste schooldag met de brugklassers een rondje om de school maken aan de Willem de Zwijgerlaan.
Decennia lang gingen de inmiddels oud-docenten Cor van der Hoek en Peter Moree op de eerste schooldag met de brugklassers een rondje om de school maken aan de Willem de Zwijgerlaan. (Foto: Jurriaan Govaart)

De werkster van de pastoor gooide het grootste deel van het archief weg

Algemeen

2022 wordt voor de Sint Jozefmavo een belangrijk jaar. De school voor voortgezet onderwijs in de Holy viert dan haar honderdjarig bestaan. En dat feit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 17 september van dit jaar zal dit onder andere gevierd worden met een groots opgezette reünie voor oud-leerlingen en docenten.

Door Peter Spek

De Sint Jozefmavo heeft in deze regio in de afgelopen honderd jaar een meer dan uitstekende naam opgebouwd en weet elk jaar met een slagingspercentage van rond de 96 procent de leerlingen klaar te stomen voor een succesvolle toekomst. De docenten Jurriaan Govaart en Jan van der Kolk zijn al bezig met de voorbereidingen. “Ondanks de onzekere toekomst met het coronavirus, werken wij volop aan het jubileumprogramma. Het is natuurlijk niet niks om je als school honderd jaar staande te houden in een steeds wisselend onderwijsland”, zegt Jurriaan Govaart. “Het bijzondere van de Sint Jozefmavo is het feit, dat het vanaf de oprichting in 1922 altijd een zelfstandige school is gebleven, zonder de sores van fusies en dat maakt de school uniek voor Nederland.”

Muziekdocent

De Vlaardinger begon zelf 25 jaar geleden aan zijn onderwijs carrière als muziekdocent. “Niet alleen op de Sint Jozefmavo, ik gaf ook les op het VOS en op een school in Rotterdam, maar al snel kon ik in Vlaardingen een volledige baan krijgen.” Muziekles geven heeft hij op de Sint Jozefmavo vaarwel gezegd om in het managementteam plaats te nemen. “Als ik kijk naar de hoogtepunten in de afgelopen 25 jaar zijn dat vooral de themafeesten voor de leerlingen, maar ook de strakke structuur met duidelijke regels voor de leerlingen en natuurlijk het jaarlijkse hoge resultaat van de eindexamenkandidaten, die meestal uitkomen rond de 96 procent.” Jan van der Kolk duikt nog even in het verleden van de school aan de Willem de Zwijgerlaan. Begin twintigste eeuw bestond er in Vlaardingen al een katholieke jongens- en meisjesschool. “In september 1922 wordt een nieuwe een nieuwe katholieke school opgericht aan de Boslaan. Dit was de Willibrordusschool. Op de bovenverdieping van deze school waren lokalen ingericht voor de ULO, een 2 jarige opleiding“, aldus Van der Kolk.

Boschlaners

Over het ontstaan is niet zoveel bekend. “Aangezien de werkster van de pastoor in 1923 het archief voor het grootste deel heeft weggegooid.” De school was bijzonder omdat hier jongens en meisjes samen les kregen. Die eerste jaren had de ULO zo’n veertig leerlingen en had een bijzondere directeur. “Meester Boudens was een onderwijzer die alles zelf deed. Hij schreef zelf de leerboeken en de leesboeken voor leerlingen op de MULO. Bekend zijn ook de Boschlaners, een vereniging voor jongens en meisjes die zich bezig hielden met muziek en volksdans.”

Midden jaren zeventig verhuisde de school van de Boslaan naar een tijdelijk gebouw aan de Willem de Zwijgerlaan met beweegbare wanden. “Het zou maar tijdelijk zijn, maar inmiddels is de St.-Jozefmavo een vast onderwijsbegrip in Vlaardingen waar nu aan zo’n 850 leerlingen les wordt gegeven door een team van bijna 100 personeelsleden”, besluit Jan van der Kolk.

Opgeven voor de reünie kan via de website van de St.Jozefmavo:

www.sjm.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Runderwandeling met Broekpoldergidsen Algemeen 23 sep, 09:23
Afbeelding
Parkinson-patiënt Jan van Hasselt fietst ruim 35 duizend euro bijeen Algemeen 23 sep, 09:15
Afbeelding
Ruwhel & De Bigi Blues Band in De Kroepoekfabriek Algemeen 22 sep, 15:47
Afbeelding
College investeert in de stad Algemeen 22 sep, 15:00
Afbeelding
Muziekkorps Leger des Heils altijd dienstbaar aan kerk en maatschappij Algemeen 22 sep, 12:34
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 16 clubs doen mee in Vlaardingen Algemeen 22 sep, 11:53
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 22 sep, 10:10
Afbeelding
Facebook-platform Stop sloop Broekpolder stuurt brief aan college Algemeen 21 sep, 14:47
Afbeelding
Judith loopt langs de kust om haar bewoners een braintrainer te bezorgen Algemeen 21 sep, 14:23
Afbeelding
Flinke file na ongeval met vrachtwagen A4 Schiedam/Vlaardingen 112-nieuws 21 sep, 13:46
Afbeelding
DOE EFFE NORMAAL! Voorlichtingsproject politie begint aan tweede leven Algemeen 21 sep, 13:37
Afbeelding
Bach Cantatedienst in Bethelkerk Algemeen 21 sep, 13:13
Afbeelding
Basisschoolleerlingen schetsen met tijdcapsules een toekomstbeeld van Vlaardingen in 2072 Algemeen 21 sep, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief