De liefde bracht Corrie Bot achter de toonbank van de scoutingshop

Algemeen
Corrie Bot heeft zich bijna haar hele leven lang ingezet om de regionale scoutingshop draaiende te houden. Met de verhuizing naar de Broekpolder is het tijd om daar na 47 jaar een punt achter te zetten.
Corrie Bot heeft zich bijna haar hele leven lang ingezet om de regionale scoutingshop draaiende te houden. Met de verhuizing naar de Broekpolder is het tijd om daar na 47 jaar een punt achter te zetten. ((Foto: Peter Spek))

Zevenenveertig jaar stond Corrie Bot achter de toonbank van de scoutingshop. De inmiddels 85-jarige Vlaardingse maakte de hele ontwikkeling mee van een eenvoudige verkoopruimte op een zolderverdieping van een scoutinggebouw in de Broekpolder tot een moderne buitensportzaak in de nieuwe accommodatie aan de Vlaardinger Vaart.

Door Peter Spek

“Ik wil graag mijn plaats afstaan aan de jongere generatie”, zegt de nog fitte tachtigplusser, die van jongs af aan opgegroeid is met de scouting. “Het werd tijd dat ik plaats ga maken voor de jeugd, die zo hun eigen ideeën hebben over het runnen van een scoutingshop. Ik heb daar vrede mee.”

Corrie Bot duikt nog even in de geschiedenis van de scoutingshop. In 1956 leerde ik mijn man kennen. Hij was actief bij de Prins Mauritsgroep en de liefde zorgde ervoor dat ik de scouting ook leerde kennen en werd actief als leidster.

“Begin jaren zeventig vroeg mijn man, die inmiddels penningmeester was geworden van de scoutingshop, of ik belangstelling had om de scoutingshop te gaan runnen. Dat was toen een eenvoudige verkoopruimte op de zolderverdieping van een scoutinggebouw aan de Broekpolderweg. Die uitdaging nam ik aan. Niet wetende dat dit het begin was een carrière als verkoopster en coördinator van de scoutingshop.”

Omvangrijker

De jaren vlogen daarna voorbij en de behoefte aan materiaal voor de beginnende, maar ook gevestigde scoutingleden, werd steeds omvangrijker. Steeds meer scoutingmateriaal werd er aangevoerd. “Wij begonnen onze scoutingshop voor de scoutinggroepen voor Maassluis, Schiedam en Vlaardingen, maar later werd dat uitgebreid voor de regio Maasdelta, met tientallen scoutinggroepen”, weet Corrie Bot zich nog goed te herinneren.

Scouting zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in mijn leven

De verantwoordelijkheid werd ook steeds groter voor de Vlaardingse. “Naast de verkoop deed ik ook de inkoop van de materialen en fungeerde ik als centrale post en daarnaast was ik nog actief als leidster.” De scoutingshop is inmiddels uitgegroeid tot een echte buitensportwinkel. “Het aanbod is gigantisch”, zegt Corrie Bot. “Natuurlijk verkopen wij alle vormen van uniformeren, kampeerspullen, maar ook zakmessen en schoenen.” Of Corrie Bot het werken in de scoutingshop gaat missen?

Lieve reacties

“Het afscheid was even voor de kerstdagen. Ik moet nog aan het idee wennen. Fijn was wel het feit, dat ik veel lieve reacties heb gekregen uit de Vlaardingse scouting, maar ook van daarbuiten en dat doet mij goed. Het werd tijd een stapje terug te doen. De verhuizing van scoutinggroepen van de ene kant van de Broekpolder naar de andere kant van de Broekpolder, was ook een goed moment om er punt achter te zetten.”

Jeugd

“De jeugd krijgt nu alle kans in de nieuwe accommodatie om de scoutingshop een moderne uitstraling te geven. Om die verandering nog mee te maken, daar voel ik mij nu een beetje te oud voor,” is de ontboezeming van Corrie Bot. De Vlaardingse krijgt nu alle tijd om aandacht te geven aan haar tien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. “Maar de scouting zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in mijn leven. Veel gezinsleden zijn actief in de scouting. Dat is door ons met de paplepel ingegoten en dat gevoel wil ik zo lang mogelijk blijven koesteren,” besluit Corrie Bot.

Kijk voor meer informatie over de Vlaardingse scoutingshop op de website: scoutshopvlaardingen.scouting.nl/.