Kort nieuws Vlaardingen

Algemeen
Kort nieuws
Kort nieuws (Foto: stockphoto)

Aan de komende gemeenteraadsverkiezingen doen voorlopig twee nieuwe politieke partijen mee. Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen en DENK. De raadsleden die eerder de SP verlieten om onder de fractie Kerkhof verder te gaan, hebben een nieuwe politieke partij opgericht onder de naam Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen. De fractie Kerkhof heeft zich al buiten de raad verbonden aan de politieke partij OSV. De huidige leden van deze fractie stellen zich ook namens Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen kandidaat voor de komende verkiezingen. OSV voelt zich niet gebonden aan de landelijke politiek, maar voor een koers speciaal voor Vlaardingers en gericht op welvaart, gezondheid en wonen. Verder is het beleid gericht op de stad als kwalitatieve plek van leven, waarbij gezondheid, woongeluk en het ruimtegebruik voor sport en recreatie hoger staan dan het voldoen aan landelijke en regionale bouwopgaves. De kandidaten zijn Ingrid Wijker, Jasper van der Velde, Marcel Kerkhof, Jolanda Löke, Alke van Marsbergen, Erica van Marsbergen en Jeanette Groenendijk. 

Nieuwe partijen

DENK

Naast buurgemeente Schiedam, kunnen Vlaardingers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ook op de partij DENK stemmen. De nieuwe partij in Vlaardingen heeft haar kandidatenlijst bekendgemaakt. Lijsttrekker wordt Bugra Kaplan. “Ik ben trots op onze lijst met een mix aan expertise, ervaring, diversiteit en talentvolle kandidaten. Met onze kandidaten gaan wij de komende tijd aan de slag om een nieuwe koers te varen in Vlaardingen. Daarbij zetten wij ons in om tweedeling en kansenongelijkheid tegen te gaan. Verder gaan wij ons in zetten voor fatsoenlijke woningen voor Vlaardingers en met de kersverse slogan ‘DENK voor iedereen’ de Vlaardingers centraal te stellen, “aldus lijsttrekker Kaplan. Naast lijsttrekker Bugra Kaplan staan op nummer twee op de lijst Dominique Rozenblad. Op drie staat Metehan Kul, gevolgd door Salih Akca op nummer vier, op vijf Milton King en op zes Mustafa Dogan.

Mevrouw Edelijn overleden

Wie in Vlaardingen heeft van haar geen zwemles gehad? Op 93 jarige leeftijd overleed mevrouw Edelijn. Bijna heel haar leven bestond uit zwemmen. Naast het geven van zwemles aan vele honderden Vlaardingse kinderen bij de toenmalige zwemvereniging VZC, was zij ook trainster van de wedstrijdzwemmers bij de Vlaardingse club. Het enthousiasme voor de zwemsport bracht zij ook over op haar kinderen Diane en Frits-Jan Edelijn, terwijl haar man Jan Willem Edelijn de nodige bestuursfuncties in de zwemsport heeft bekleed. Mevrouw Edelijn, zoals zij altijd binnen- en buiten het zwembad werd genoemd, stond aan de basis van de zwemsuccessen van haar dochter en was daar erg trots op. Diane Edelijn boekte veel succes op nationale en internationale wedstrijden, met haar topjaren in 1976 en 1977. In 1977 leverde de Vlaardingse haar beste prestatie met een vierde plaats op de 100 meter rugslag in 1.05.40 minuten tijdens de Europese kampioenschappen. Een jaar eerder deed Diane Edelijn mee aan de Olympische Spelen in Montreal en daar bereikte zij als beste prestatie een vijfde plaats in de finale op de 4x100meter wisselslag met de bekende zwemster Ineke Ran, Enith Brigitha, Jose Damen en Wijda Mazereeuw. Naast deze vijfde plaats op de 4x100 meter wisselslag kwam Diane Edelijn ook uit op de 100 en 200 meter rugslag. Over deze prestaties van haar dochter was mevrouw Edelijn niet snel uitgepraat.