Afbeelding
(Foto: )

Column: Choose your battles

Algemeen

“Wie weet zeggen we op een dag wel, die goeie ouwe tijd.” Dat waren de laatste (ironisch bedoelde) woorden van de column die ik bijna twee jaar geleden over corona schreef. Daarna heb ik me ervoor verstopt. Niet door mijn sociale contacten tot een absoluut minimum te beperken, afstand als een heiligdom te beschouwen of mijn handen obsessief vaak te wassen. Nee, ik verstopte me niet voor het virus, maar voor het discours óver het virus. Dit is hoe het leven nu is en daar ga ik het beste van maken, besloot ik. Het beste betekende voor mij: geen nieuws meer volgen, alle actualiteitenprogramma skippen en ieder gesprek over corona afkappen met “daar praat ik niet over”. Ik deed alsof de hele toestand niet bestond. Niet omdat ik geen mening heb. Integendeel! ‘Waarom spreek jij je niet uit? Je hebt een podium en een publiek’, vroeg iemand een keer terecht. Denk vooral niet dat ik mezelf die vraag niet ook regelmatig heb gesteld. Ik heb het uit willen schreeuwen en toch bleef ik stil. “Omdat corona mijn strijd niet is”, antwoordde ik. Misschien ken je de uitdrukking waar ik op doel wel: Choose your battles. Een collega wees me ooit op de relevantie van deze woorden, aangezien ik me over alles zo druk kon maken. Sindsdien helpt dit zinnetje me kiezen welke thema’s er op mijn podium klinken. Dat zijn bijvoorbeeld zwerfvuil, boeken lezen, mensen accepteren in al hun kleuren en vooral: Vlaardingers laten zien dat onze stad best wel superdupertof is! Juist omdat ik deze thema’s zo belangrijk vind, is het beter om niet groots verkondigen hoe ík over de maatregelen, vaccinatiecampagnes en onze leiders denk. Ik zou er mensen mee verliezen die ik nu wel bereik. Dat is een realistisch risico, gezien de vele huwelijken en vriendengroepen die uit elkaar zijn gevallen na het innemen van een standpunt en afkeer krijgen van het tegendeel. Waarom dan nu toch deze column? Omdat ik zaterdag in een kroeg stond met een wijntje. Het was maar even, het was illegaal, maar het was fucking magisch! Ik dacht dat ik zo goed zonder al het vertier kon, maar toen we daar met elkaar proostten voelde ik dat ik niet veel langer kan doen alsof corona niet ook míjn battle niet is. Gelijke behandeling van mensen is een van de thema’s waar ik me voor inzet. Maar ik ben straks misschien zelf niet meer welkom, terwijl anderen het dan allemaal eindelijk weer normaal vinden... 

door Britt Planken

Oh ja. In het laatste weekend van maart is er in Vlaardingen weer een grote schoonmaakdag om het vele zwerfvuil uit onze straten en natuur te halen. Dát is nou typisch iets wat we samen onder controle kunnen krijgen. Reserveer jij zaterdag 26 maart ook een paar uurtjes in je agenda?

Zo. Heb ik mijn podium toch nog even nuttig gebruikt.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Twaalfde editie van de Vlaardingse Zomerschool Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column: Wilde Waterdagen Algemeen 16 aug, 15:34
Afbeelding
Zonnebloemen gelegd bij Indische herdenking Algemeen 16 aug, 14:30
Afbeelding
Een nieuw lesblok schilderen Cultuur 16 aug, 10:23
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
Feestje op de Hoogstraat bij Tovino Algemeen 15 aug, 15:34
Afbeelding
Rajacenna kan nu ook tekenen met handen én voeten Algemeen 15 aug, 13:24
Afbeelding
Foto van de week Ingezonden 14 aug, 14:23
Afbeelding
Feestelijke opening cultureel seizoen op Zomerterras Uit 14 aug, 12:34
Afbeelding
Maak kennis met verschillende laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten Sport 13 aug, 14:23
Afbeelding
Haal een tasje op en maak een Vlaardings kunstwerk Uit 13 aug, 12:34
Afbeelding
Zet een taalheld in het zonnetje Algemeen 12 aug, 14:23
Afbeelding
Herdenking van de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen Nieuws 12 aug, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief