Gesneuvelde Arie Wapenaar kreeg een eervolle herbegrafenis

Algemeen
Respectvol en met militaire eer werd Arie Wapenaar samen met zijn ouders herbegraven op de  Militaire Ere Begraafplaats in Rhenen. Foto: Ada Onderdelinden
Respectvol en met militaire eer werd Arie Wapenaar samen met zijn ouders herbegraven op de Militaire Ere Begraafplaats in Rhenen. Foto: Ada Onderdelinden (Foto: )

Op 11 mei 1940 sneuvelde Vlaardinger Arie Wapenaar als lid van het korps jager door een luchtaanval van het Duitse leger in een korenveld langs de rijksweg Tilburg-Breda, ter hoogte van Gilze-Rijen. Arie Wapenaar werd begraven in een familiegraf op de begraafplaats Emaus, maar het graf raakte in verval en de gemeente Vlaardingen had het plan om het familiegraf te ruimen. Zover kwam het echter niet omdat de Oorlogsgravenstichting zorgde voor een herbegrafenis op de Militaire Ere Begraafplaats in Rhenen.

DOOR PETER SPEK

Paula van Dijk ging een paar jaar geleden met twee nichten een bezoek brengen aan het graf van Arie Wapenaar op de begraafplaats Emaus, waar in de loop van de jaren ook de ouders van Arie Wapenaar een rustplaats hadden gevonden. “Het graf zag er slecht onderhouden uit, de grafsteen was gebroken”, zegt de Vlaardingse, als zij begint aan haar bijzonder verhaal.

Oorlogsgravenstichting

 “Toen wij dit zagen hebben wij als familie geopperd het graf te laten renoveren, maar ja wie gaat dat betalen, vroeger zorgden de broers en zussen van Arie Wapenaar voor het onderhoud. Nu lag het er verlaten bij. Maar op 9 september 2019 kreeg mijn nicht een brief van de Oorlogsgravenstichting, die was eigenlijk bestemd voor de zus van Arie Wapenaar, Miep, maar omdat zij op hoge leeftijd is was de brief naar mijn nicht gestuurd,” aldus Paula van Dijk. De Oorlogsgravenstichting houdt toezicht op de graven waarin oorlogsslachtoffers liggen. “Maar er werd geconstateerd, dat het graf is teruggevallen aan de Gemeente Vlaardingen en het zou in aanmerking komen voor ruiming en dat wil de Oorlogsgravenstichting voorkomen door de stoffelijke resten over te brengen naar de Militaire Ere Begraafplaats in Rhenen om herbegraven te worden.“ Na beraad in de familie werd daarvoor toestemming gegeven als blijk van respect voor Arie Wapenaar, die zijn leven gaf voor de vrijheid van Nederland en voor zijn ouders.

“Wij zijn blij dat  hij nu een goede rustplaats heeft gevonden en de Oorlogsgravenstichting was bereid bij hoge uitzondering ook de stoffelijke resten van zijn ouders te herbegraven en zij zullen naamloos worden bijgezet in het nieuwe oorlogsgraf.“ 

Levenslustig 

Arie Wapenaar was een levenslustige en een vrolijke lieve man, hij was actief in het verenigingsleven vooral bij Liefde en Vrede, een christelijke jeugdorganisatie in Vlaardingen, hij was leider van de jongere afdeling. Arie Wapenaar was ook lid van De Pijpers, een drumband die ontstaan is uit Liefde en Vrede, hij was de tamboer van het muziekkorps. 

Gesneuveld

“Toen het bericht kwam, dat Arie Wapenaar bij Gilze-Rijen was gesneuveld, net aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, was dit voor het gezin een heel groot verlies. Hij is echter door niemand vergeten, zijn ouders, broers en zussen hebben veel verdriet gehad, zijn moeder heeft het niet kunnen verwerken en stierf in 1947,” duikt Paula van Dijk nog in de familiegeschiedenis.

Nooit vergeten

“Onze ouders vertelden nooit zoveel over die tijd, maar Arie Wapenaar werd nooit vergeten, hij leefde voort in hun hart en nu is het de beurt aan ons als neven en nichten om oom Arie Wapenaar in gedachten te houden en wij hebben hem op 15 december van het vorige jaar vergezeld met vijftien familieleden samen met zijn ouders herbegraven, het was een zeer indrukwekkende en eervolle plechtigheid,” besluit Paula van Dijk.