Kort nieuws uit Vlaardingen

Algemeen
Kort nieuws.
Kort nieuws. (Foto: stockphoto)

Vergroening kan beter

Van de ruim honderd steden en dorpen die dit jaar streden om de titel de Groenste stad van Nederland, behaalde Vlaardingen een zestiende plaats. In 2010 wist Vlaardingen verrassend deze titel binnen te slepen. Dit jaar ging de winst naar Rijswijk. Daar was de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom voldoende om uitgeroepen te worden tot de groenste stad van Nederland. De prijs voor het groenste dorp ging naar Bloemendaal. Inwoners van de Gelderse stad Doetinchem hebben het meeste groen per inwoner tot hun beschikking. De verkiezing Groenste stad en dorp is een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Opzet van de verkiezing is dat steden en dorpen een positieve bijdrage leveren aan de klimaatverandering, het herstel van de biodiversiteit en de bevordering van de gezondheid van bewoners. Feit is dat elke gemeente wil vergroenen, maar de vraag is hoe? Het begint bij inzicht. Welke buurt is het groenst? Hoeveel groen heeft iedere inwoner tot zijn beschikking? En waar ontbreekt het juist aan beplanting? De Groene Stad Challenge geeft op basis van data-analyses, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie, diepgaand inzicht in de mate van vergroening per wijk of buurt binnen de gemeente. Zo wordt duidelijk waar het al goed gaat en waar de vergroeningspotenties aanwezig zijn. Voor een periode van drie jaar worden de resultaten van de deelnemende gemeenten van het data-onderzoek geanalyseerd en krijgt de stad of dorp een goed inzicht in het groen binnen de bebouwde kom van de gemeente. In Vlaardingen kunnen juist de inwoners voor verdere vergroening zorgen. 77 procent is openbaar groen en 23 procent is in handen van particulieren eigenaren. Verder laat het onderzoek zien, dat het grondgebied van Vlaardingen bijna 16 procent bezet is met bomen en bijna 5 procent met struiken. Bijna een kwart van het grondgebied wordt in beslag genomen door gras.

Heel De Stad

De politieke partij fractie Boers heet nu Heel De Stad. “Na drieënhalf jaar in de raad werd het richting de verkiezingen tijd voor een nieuwe naam”, zegt Ron Boers, die lijsttrekker blijft van de partij. Ron Boers en Tim Thiel staan bekend om hun kritische houding. “Wij leggen ons niet zo maar neer bij zaken en blijven altijd knokken voor de bewoners van onze stad. De afgelopen jaren hebben wij al heel veel bereikt. Vlaardingen kreeg de Rotterdamwet, waardoor wij zelf gaan bepalen wie ergens komt te wonen. Wielklem en wegsleepregeling werden ingevoerd, er kwam een Bassie & Adriaan expositie en de hondenbelasting werd afgeschaft. Op dit moment zijn wij bezig om veel meer vrijwilligers bij de politie te krijgen, zodat agenten weer verder kunnen werken aan de belangrijke zaken die nu blijven liggen,” aldus Ron Boers.

Leren hardlopen bij Fortuna

Op zaterdag 5 februari start er bij de atletiekvereniging Fortuna weer een startersclinic. In een 13-weekse cursus krijgen de deelnemers van drie ervaren trainers op een verantwoorde wijze training in het hardlopen. Er wordt gewerkt aan techniek, houding en uithoudingsvermogen en men krijgt tips over voeding, kleding en schoenen. Aan het einde van de 13 weken, met steeds drie maal per week een training, is men in staat om 5 km aaneengesloten hard te lopen. In fo:https://www.avfortuna.nl/index.php?page=Weg_Starters_Clinic&sid=1.