Leerlingen maken kennis met de voedselbank

Algemeen
Leo van Houwelingen, voorzitter van de voedselbank, ontvangt van Amy Visser de cheque van 1010 euro, geld dat bijeen is gebracht door de verkoop van tweedehands spullen in de leerwinkel Lokaal97 op de Hoogstraat. Foto: Peter Spek
Leo van Houwelingen, voorzitter van de voedselbank, ontvangt van Amy Visser de cheque van 1010 euro, geld dat bijeen is gebracht door de verkoop van tweedehands spullen in de leerwinkel Lokaal97 op de Hoogstraat. Foto: Peter Spek (Foto: )

De leerlingen van het Geuzencollege, die stage lopen in de leerwinkel Lokaal97 op de Hoogstraat, konden vorige week eindelijk weer eens een cheque aan een goed doel uitreiken. In de afgelopen maanden konden de leerlingen met het verkopen van tweedehands spullen toch een bedrag van 1010 euro overhandigen aan Leo van Houwelingen, voorzitter van de Vlaardingse voedselbank.

DOOR PETER SPEK

“Ik heb hier veel geleerd in de afgelopen maanden,” zegt Pascal van Hilst, leerling van het Geuzencollege “In de praktijk leer je veel meer dan op school in de schoolbanken. Hier heb je contact met de klanten, moet je de winkel op orde hebben en moet je met geld kunnen omgaan,” is zijn verhaal als Lokaal97 op de Hoogstraat inmiddels gevuld is met veel van zijn mede-leerlingen en docente Annette Wielaard. 

Logistiek

“Na mijn opleiding op het Geuzencollege wil ik gaan studeren op het STC in Rotterdam en dan vooral in de sector logistiek. Dat trekt mij erg aan om dan uiteindelijk te werken als leidinggevende in een distributiecentrum,” is de droom van Pascal van Hilst. De Vlaardinger heeft thuis een goed voorbeeld. “Mijn vader werkt ook in de logistiek en heeft mij al veel laten zien, dus onbekend is die sector niet voor mij.” Leo van Houwelingen van de voedselbank was wel verrast met de cheque van 1010 euro voor zijn organisatie. “De laatste tijd krijgen wij opvallend veel steun van alle kanten aangeboden en daar zijn wij natuurlijk erg blij mee en zeker met deze deze bijdrage, omdat die geleverd is door jonge mensen, die vaak niet weten wat voor armoede er achter veel voordeuren heerst.” En dat blijkt als de voorzitter van de voedselbank een kort college geeft aan de leerlingen over de werkwijze van zijn organisatie in Vlaardingen. De leerlingen steken daar zichtbaar wat van op en vallen stil als zij van Leo van Houwlingen horen, dat gezinnen soms rond moeten komen met een paar honderd euro per maand. “Daarom is ons werk zo belangrijk, dat zij op deze manier wat extra’s aangereikt krijgen.” 

Er wordt gewerkt aan het opzetten van een speelgoedbank voor kinderen

Leo van Houwelingen laat verder weten, dat er gewerkt wordt aan het opzetten van een speelgoedbank voor kinderen, die het kopen van speelgoed in een reguliere speelgoedwinkel ontberen door geldgebrek bij de ouders. “Bij veel voedselbanken in deze omgeving is zo’n speelgoedbank al ingericht en daar wordt veel gebruik van gemaakt en op deze manier kunnen wij die kinderen gelukkig maken.” Overigens staat de Vlaardingse voedselbank voor een belangrijke periode. 

Nieuwe locatie

“Wij moeten onze werkwijze van het uitdelen van pakketten op drie locaties in Vlaardingen gaan veranderen in een winkelformule vanuit één pand.” Het vinden van een geschikt pand is nog een groot probleem. “Vanuit onze hoofdvestiging aan de Van Baerlestraat is dat niet mogelijk, die is daar te klein voor. Op dit moment onderhandelen wij met de gemeente Vlaardingen over een bestaand pand even buiten het centrum. Ik hoop dat wij snel tot zaken kunnen komen. Begin volgend jaar stopt de levering van pakketten uit Rotterdam en dan moeten wij die winkelformule, waarbij de cliënten onder toezicht kunnen winkelen als zijnde een supermarkt, ingericht hebben,” aldus Leo van Houwelingen. 

Achter de hand

De cheque van 1010 euro van de leerlingen van het Geuzencollege wil Leo van Houwelingen even achter de hand houden om straks in de nieuwe locatie iets extra’s aan te kunnen schaffen