Een schone wijk is voor leerlingen van Het Visnet erg belangrijk

Algemeen
Na het gesprek met wethouder Jacky Silos mochten de leerlingen nog even een kijkje nemen in de mooie hal van het stadhuis. Foto: Peter Spek
Na het gesprek met wethouder Jacky Silos mochten de leerlingen nog even een kijkje nemen in de mooie hal van het stadhuis. Foto: Peter Spek (Foto: )

De leerlingen van de kinderraad van de basisschool Het Visnet voelden zich als een vis in het water, bij het bezoek, afgelopen vrijdag, aan wethouder Jacky Silos. Van plankenkoorts was geen sprake en frank en vrij vuurden de leerlingen hun vaak goed gefundeerde vragen af op de wethouder. 

DOOR PETER SPEK

Het gesprek, dat plaats vond in het stadhuis, stond in het teken van hoe houd ik mijn wijk schoon en veilig en de leerlingen deden Jacky Silos zichtbaar verbazen met de aangedragen oplossingen. Al snel bleek in de kinderraad van Het Visnet geboren politici te zitten, die, hoe jong ze ook zijn, met doordachte vragen kwamen bij wethouder Jacky Silos. Ryan was zo’n leerling. Zonder een vleugje angst nam hij het woord. “Ik vind dat de bewoners van de Vetteoordsepolder, waar onze school ligt, meer discipline moeten hebben om niet zomaar rotzooi op straat te gooien. Daar moeten wij ze op aanspreken,” zegt Ryan met overtuiging in zijn stem. 

Goede voorbeeld

Zelf loopt Ryan regelmatig als een goed voorbeeld door de wijk om die rommel op te ruimen. “Soms is het te vies om op te pakken, maar ik doe het toch om daarna thuis mijn handen goed te wassen, maar eigenlijk moet dat toch niet gebeuren. De rommel moet gewoon in de afvalbakken gegooid worden en niet op straat.” Ryan constateerde ook, dat er erg veel papier op straat ligt. “Er moeten veel bomen gekapt worden om daarvan papier te maken, terwijl het hier gewoon op straat wordt gegooid als afval. Dat is niet goed voor het milieu,” was zijn uitgesproken mening. 

Thuis aan de ouders vragen of zij geen afval op straat willen gooien

Daarom moeten er meer prullenbakken in de wijk komen om het afval in te gooien. “Prullenbakken die ook echt zichtbaar zijn. Maak er leuke tekeningen op zodat de prullenbakken opvallen,” was zijn oplossing. Yasmina is ook een geboren politica. “Doe via de sociale media een oproep aan de bewoners van onze wijk om vooral het afval niet op straat te gooien. Bij overtreding zou ik een fikse boete geven aan de overtreders”, was de oplossing van Yasmina.

Lamaya gaf als suggestie om aan alle leerlingen van de school te vragen of zij thuis aan hun ouders willen vragen toch vooral geen afval op straat te gooien en dat ook door te vertellen aan de buren. “Het maakt de wijk schoner en leefbaarder.” 

Ontwerpen

Veel leerlingen van Het Visnet vonden, dat via borden de bewoners erop gewezen moeten worden dat de wijk schoon en netjes moet blijven. Maar hoe doe je dat? 

TikTok

Spontaan werden er al wat ontwerpen gemaakt van borden die geplaatst zouden moeten worden, met afbeeldingen met wat niet moet, maar vooral met wat wel moet. Ook kwam het idee op tafel om via een filmpje op TikTok, gemaakt door de leerlingen, die veel volgers hebben, met daarbij de opdracht om toch vooral het afval in de prullenbakken te gooien. 

Uitvoeren

Wethouder Jacky Silos vond de betrokkenheid van de leerlingen van Het Visnet met hun wijk heel bijzonder. “Wat jullie nu allemaal hebben opgemerkt ga ik met mijn ambtenaren bespreken en kijken of die ideeën ook uitgevoerd kunnen worden en of daar geld voor beschikbaar is.” Zelf had Jacky Silos nog een opdracht aan de leerlingen. “Onze stad bestaat volgend jaar precies 750 jaar en dat wordt uitbundig gevierd. Wat zouden jullie nu graag op het programma zien staan, denk daar eens over na.”