‘Verbijstering en met schaamrood op de kaken zien hoe asielzoekers moeten vertrekken’

Algemeen
Theo Werner overhandigde afgelopen maandagmorgen een open brief aan burgemeester Bert Wijbenga, waarin hij namens veel organisaties uit Vlaardingen zijn afkeuring uitsprak om de asielzoekers zo snel mogelijk te laten vertrekken uit Vlaardingen.
Theo Werner overhandigde afgelopen maandagmorgen een open brief aan burgemeester Bert Wijbenga, waarin hij namens veel organisaties uit Vlaardingen zijn afkeuring uitsprak om de asielzoekers zo snel mogelijk te laten vertrekken uit Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

Verbijstering, verdrietig en met het schaamrood op de kaken hoorde Theo Werner vorige week de uitslag van het raadsdebat aan, dat de asielzoekers op de cruiseboot, afgemeerd aan de Oosthavenkade, zo snel mogelijk de stad moeten verlaten.

“Wat ontzettend bedroevend, dat een kleine meerderheid van de Vlaardingse gemeenteraad voor die medemenselijkheid geen oog lijkt te hebben en dat onvrede over gevolgde procedures wordt afgewenteld op een groep asielzoekers”, aldus Theo Werner.

DOOR PETER SPEK

De Vlaardinger sprak deze klare taal afgelopen maandagmorgen uit op het stadhuis bij het overhandigen van een open brief aan burgemeester Bert Wijbenga, bestemd voor de Vlaardingse gemeenteraad. Theo Werner deed dit namens bijna dertig Vlaardingse organisaties die betrokken zijn bij de organisatie van de Geuzenmaand, die bijna weer voor de deur staat met als hoogtepunt de uitreiking van de Geuzenpenning op maandag 14 maart.

Geuzenmaand

“Een stad die zich erop voorstaat elk jaar die Geuzenpenning uit te reiken, een stad waar jaarlijks de Geuzenmaand wordt georganiseerd met een Geuzenvlag waarop de hartslag van de vrijheid staat verbeeld, zo’n stad zou bij uitstek pal moeten staan voor mensen die alles hebben moeten achterlaten en op zoek gaan naar veiligheid en een menselijk bestaan”,  aldus Theo Werner. “Ik vind het ontzettend bedroevend, dat een kleine meerderheid van de Vlaardingse gemeenteraad voor die medemenselijke maat niet heeft gekozen, daar staat het schaamrood ons als betrokken Vlaardingers van op de kaken.” Theo Werner had al heel snel veel organisaties achter zich, die een geluid wilden laten horen en niet achter de uitvoering van de aangenomen motie stonden.

Menselijke maat

“Dat zijn grotendeels organisaties die betrokken zijn bij de organisatie van Geuzenmaand, dus niet politiek getint zijn. Zij kijken naar de menselijke maat van deze asielzoekers. Zij moeten recht hebben op opvang. Zij moeten in staat worden gesteld een beslissing over hun asielaanvraag in menswaardige omstandigheden af te kunnen wachten. Dan is iedere medewerking en solidariteit van belang”, aldus Theo Werner. Een paar uur laten verzamelde bij de cruiseboot De Amsterdam, enkele politieke partijen, die het niet eens waren met het uitvoeren van de motie om de asielzoekers zo snel mogelijk te laten vertrekken uit Vlaardingen. “Wij willen laten zien dat er heel veel Vlaardingers zijn die vluchtelingen wel welkom heten”, was de strekking van de steunbijeenkomst bij de asielboot.

Hoe de procedure nu precies gaat lopen om de asielzoekers op een humane manier te laten vertrekken is nog niet helemaal duidelijk. “Ik heb begrepen, dat het COA de status van de asielzoekers individueel zal bekijken en beslist waar de asielzoekers het best alsnog in Nederland geplaatst kunnen worden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.