Vlaardingse boompjes krijgen tweede kans met Meer Bomen Nu

Algemeen
Een oogstdag: ongewenst en overdadig groen krijgt zo een tweede kans.
Een oogstdag: ongewenst en overdadig groen krijgt zo een tweede kans. (Foto: PR)

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne die overdadige boompjes verplant van kansarme naar kansrijke plekken om Nederland zo sneller, goedkoper en leuker te vergroenen.

Op zaterdag 19 februari gaat Meer Bomen Nu onder leiding van lokale oogstbegeleider Allard aan de slag in het Oranjepark. “Samen met vrijwilligers verzamelen we jonge boompjes en struiken die te dicht op elkaar staan, te dicht bij het pad of die onder de schaduw van grote bomen geen kans maken. De oogst zal met elektrisch vervoer naar een bomenhub in de buurt worden gebracht.

Meer Bomen Nu probeert zo klimaatverandering te remmen, biodiversiteit te bevorderen en iedereen met klimaatzorgen een concreet handelingsperspectief te bieden. Alle hulp is welkom en iedereen die komt helpen mag natuurlijk ook zelf wat boompjes en struiken mee naar huis.
Meehelpen? Verzamelen om 10.00 uur bij de Watertoren. Om aan te melden, kan je hier https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikwilhelpen/ een vrijwilligersprofiel aanmaken. Aanmelders krijgen dan inzicht in alle oogst- en plantdagen in een radius van 25 km in de buurt. Of mail naar zuidholland@meerbomen.nu.
Overdadige boompjes worden tijdelijk ingekuild in een bomenhub in de buurt om later een nieuw thuis te vinden. Een eerste oogstdag om deze te vullen gebeurde afgelopen januari met de Stichting Federatie Broekpolder, om kennis te maken met het project en oogstbegeleiders te werven.

“Het oogsten van zaailingen laat je op een andere manier kijken naar de natuur. We zijn door rijkdom omgeven. Ons doel is dat deze methode standaard praktijk wordt bij iedere terrein beherende organisatie. Er zijn zoveel kansen als je werkt met wat er in de natuur te halen is”, stelt Marga Witteman, coördinator Meer Bomen Nu Zuid Holland. Het gemeentegroenteam dacht mee en doneerde tientallen boompjes die toch al werden gerooid. Dennis haalt ze op voor de bomenhub, helemaal elektrisch.

“Met Meer Bomen Nu planten we honderdduizenden bomen voor klimaat en biodiversiteit. Alleen grootschalige actie is de weg uit de klimaatcrisis. Naast meer bomen planten moeten we ook minder uitstoten. Dat is slim gedaan door Dennis, die met zijn elektrische auto de boompjes naar de hub brengt. Helemaal zonder een druppel fossiele brandstof.”
Meer Bomen Nu is de landelijke campagne van Urgenda, bedacht door MEER Groen en opgeschaald met de Caring Farmers, die jonge zaailingen en stekken verhuist van kansarme naar kansrijke plekken. ‘Opschot dat op de ene plek ongewenst is, wil een ander graag planten. Met 5.000 vrijwilligers, 60 bomenhubs, 150 oogstlocaties en 1.000 plantlocaties bij boeren en burgers verspreid door het land, proberen wij Nederland sneller en goedkoper te vergroenen.’