Kort nieuws uit Vlaardingen

Algemeen
Korte berichten.
Korte berichten. (Foto: stockphoto)

Historie mag niet vergeten worden

Bij het onlangs uitgereikte Predicaat Koninklijk aan het Vlaardingse bedrijf LV Logistics, werd volgens Arie Ouwendijk, van het Platform Erfgoed Vlaardingen, te weinig aandacht besteed aan de historie van het bedrijf, door alleen maar aan te geven dat het begonnen is als sleperij met paarden. “Vooral tijdens de na-oorlogse opbouw van onze stad Vlaardingen en wie kent ze niet, de grote vracht- en kiepwagens met ‘Lensveld’ erop, die het zand vanuit de trechters op de Westhavenkade uitreed naar de bouwlocaties in de Westwijk en de Holywijk, wijken die in de vijftiger en zestiger jaren volop in ontwikkeling waren,” zegt Arie Ouwendijk. “Nog niet zolang geleden had het bedrijf, voor de overgang naar het Industrieterrein Koggehaven, haar hoofdkantoor op het Eiland van Speijk met nu nog op het oude bedrijfsgebied het fraaie Stadsstrand is gevestigd. Ook de vijfde en laatste mozaïekbank, die dit jaar de ‘Canon van Vlaardingen’ aan de Hoflaan completeert, wordt momenteel nog in één van de vrachtwagenloodsen van voorheen J.Lensveld & Zonen BV nabij het Stadsstrand gemaakt. Bij warme dagen hebben de vrijwilligers daardoor veel bekijks van strandbezoekers”, besluit Arie Ouwendijk als toevoeging aan de geschiedenis van het transportbedrijf.

Hulp aan leerlingen op scholen in Peru

De Vlaardingse Katja Visser van StartUp4Kids Foundation, heeft in de afgelopen twee jaar veel last ondervonden van het coronavirus in onder andere Peru, waar de organisatie kinderen in achterstand gebieden een handje probeert te helpen bij het onderwijs op school. “Het jaar 2021 was een erg moeilijk jaar voor Peru. Het land is hard getroffen door het coronavirus, ondanks zeer strenge lockdowns en maatregelen. Als je kijkt naar het aantal sterfgevallen gerelateerd aan het aantal inwoners dan is dit aantal zelfs hoger dan in Brazilië. Een verschrikkelijke situatie dus. Sterfgevallen in families, toename van huiselijk geweld, stress in gezinnen door armoede en verdriet leiden tot grote mentale problemen bij de kinderen, hun gezinnen maar ook bij de leerkrachten”, zegt Katja Visser. “Het eerste half jaar zijn de scholen gesloten gebleven en was er onderwijs op afstand, via internet en de nationale televisie. Voor de meeste kinderen in ons project was dit helaas niet mogelijk, omdat zij geen toegang hebben tot het internet en hoog in het Andesgebergte ook geen lessen op radio- en televisie konden volgen. Het tweede half jaar zijn de scholen langzamerhand weer open gegaan, waardoor kinderen enkele dagen per week naar school konden. De impact van de afgelopen twee jaar is enorm en tot ons verdriet hebben de kinderen een grote leerachterstand opgelopen. Maar wij hebben niet stilgezeten en hebben er alles aangedaan om de kinderen toch nog te bereiken. Wij gaan zelfs tijdens de zomervakantie van de kinderen door met ons project. Op die manier kunnen wij de kinderen iets van de achterstand laten inhalen”, schetst Katja Visser de situatie in Peru.

Wandelgroep op dinsdagmorgen

De dinsdagochtend wandelgroep bij de atletiekvereniging Fortuna bestaat deze maand precies vijf jaar. En dat werd onlangs op gepaste wijze gevierd. De wandelgroep is vijf jaar geleden in het leven geroepen voor leden die zich op de dinsdagmorgen vrij kunnen maken om te wandelen. Inmiddels is het ledenaantal van de groep flink gegroeid tot 23 deelnemers. Steeds meer wordt duidelijk dat bewegen op latere leeftijd heel veel voordelen biedt en dat bewijst deze groep. Trainer Jan Louter werd door zijn wandelaars in het zonnetje gezet.

Rommelmarkt weer open

Met het versoepelen van de maatregelen rond het coronavirus, kunnen aanstaande zondag de deuren van de rommelmarkt in Sportcentrum Vlaardingen aan de Zwanensingel weer open. Belangstellenden die iets aan te bieden hebben kunnen een kraam op de rommelmarkt huren. De rommelmarkt begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. In de sporthal zelf is een catering aanwezig waar men een hapje en een drankje kan nuttigen. Voor informatie: 06-41010900 of mail naar info@mdv-evenementen.nl. Inschrijven via de website: www.mdv-evenementen.nl is ook mogelijk. Na aanstaande zondag staan er ook nog rommelmarkten gepland in het Sportcentrum Vlaardingen op 20 maart, 10 april en op 22 mei.

Artistiek duurzaam hergebruik

Op zaterdag 19 februari van 14.00 - 16.00 uur is er de vernissage en manifest van de tentoonstelling ‘Artistiek duurzaam hergebruik’ in de Smalle Havenstraat 13 in Vlaardingen. Op zondag 20 februari om 14.30 uur is de artistiek, maatschappelijk en historische opening. Op zaterdag 26 februari van 14.00 - 16.00 uur is de opening van de tentoonstelling Milena, introductie door ‘oma Caroline’. En op zondag 27 februari van 14.00 - 16.00 uur is de Zwartwitte aboneesdag.