In Memoriam: Graficus op 84-jarige leeftijd overleden

Algemeen
Rob Kila.
Rob Kila. (Foto: )

Op 84-jarige leeftijd is de Vlaardingse graficus Rob Kila overleden. Hij laat een bijzonder oeuvre na van realistische pentekeningen, vaak van gebouwen die hij mooi ontworpen vond.

Door Kor Kegel

In de tijd dat Vlaardingen nog een levendig kunstenaarsklimaat had, was Rob Kila een van de zeventig leden ervan. Naarmate het cultuurbeleid van de gemeente versoberde en kunstenaars meer op zichzelf aangewezen raakte, hield Rob Kila zich wat afzijdig.

“Hij had een stevig karakter. Uitgesproken meningen. Daar moest je mee om kunnen gaan,” zegt kunstenaar Jan van Dorp, die zelf veel goede gesprekken met hem had. In 1997 nam Jan van Dorp het initiatief tot de Kunstdoos.

Het was een gezamenlijke presentatie van vijf kunstenaars, die onder de aandacht van het Vlaardingse bedrijfsleven werd gebracht en de deelnemende kunstenaars een extraatje opleverde. In de eerste Kunstdoos bevond zich werk van Rob Kila, Beaty Czetö, Hans Rikken, Eric van Straaten en Jan van Dorp zelf. Het was een aantal jaren succesvol.

Ambachtsman

“In die tijd heb ik Rob goed leren kennen,” zegt Jan van Dorp. “Hij was een prettige collega. Een echte ambachtsman. Hij werkte grondig. Hij was heel nauwgezet, werkte heel exact aan zijn tekeningen. Pas op latere leeftijd had hij de grafische techniek ontdekt en hij was er goed in, maakte prachtige prenten.” 

Balder

Rob Kila raakte betrokken bij het behoud van de Balder, de VL.92. De nu 110-jarige zeillogger ligt afgemeerd voor Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade. Het is de oudste nog varende haringlogger van Nederland, gebouwd in Vlaardingen. Met zijn oog voor detail adviseerde Rob Kila over onderhoudswerkzaamheden.