‘Nieuwe stoere stadswijk in een rauwe omgeving met uitzicht op een industriële skyline’

Algemeen
Wethouder Bart Bikkers van financiën ziet grote mogelijkheden om van de Rivierzone een aantrekkelijke werk,- woon en recreatiegebied te maken.
Wethouder Bart Bikkers van financiën ziet grote mogelijkheden om van de Rivierzone een aantrekkelijke werk,- woon en recreatiegebied te maken. (Foto: Peter Spek)

Ambitieus en uitdagend, maar overspeelt het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen haar hand niet met het bijna 1 miljard euro kostende project in de Rivierzone? Financieel wethouder Bart Bikkers vindt van niet. “Dit is een kans voor Vlaardingen om op termijn in de behoefte te voorzien in een kwalitatief hoogwaardig woon,- werk en recreatiegebied.

DOOR PETER SPEK

De stemming was uitgelaten bij de wethouders Bart Bikkers, Ivana Somers en Jacky Silos, die in het statige Delta Hotel aan de Nieuwe Maas, het programma van de ontwikkeling van de Rivierzone presenteerden. En het ziet er allemaal heel gelikt en ambitieus uit en er is nog niet eerder in de geschiedenis van Vlaardingen zo’n bouwprogramma opgesteld. “Als je het mij twee jaar geleden had gevraagd of dit mogelijk was, gezien de financiële situatie van onze gemeente met een tekort van zes miljoen euro op de begroting, dan had ik hardop nee gezegd, maar de situatie is gewijzigd in positieve zin. Wij staan er financieel goed voor met op termijn een overschot van 48 miljoen euro en investeerders staan in de rij om in het gebied aan de slag te gaan”,  zegt Bart Bikkers euforisch tijdens de presentatie van de plannen.

Opwaardering

“Het raakt niet alleen een opwaardering van ons woningbestand, maar ook de werkgelegenheid is hiermee gebaat. Door het vertrek van Unilever verloren wij als stad achthonderd banen, maar in de nieuw te ontwikkelen Rivierzone groeit de werkgelegenheid met veertienhonderd plaatsen”, zegt Bart Bikkers.Ook wethouder Ivana Somers, met in haar portefeuille bouwen en wonen is hoopvol gestemd over de plannen. “Met deze stap is de ontwikkeling van de Rivierzone weer een stuk dichterbij. Door het bouwen van 2450 tot 3100 nieuwe woningen en rekening houdend met goede voorzieningen ontwikkelt de Rivierzone zich tot een aantrekkelijk gebied waarin wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. In de historische context van de binnenstad, de haven en met een snelle verbinding naar Rotterdam en het strand van Hoek van Holland. Met de ontwikkelingen in de Rivierzone ontstaat een nieuwe stoere Vlaardingse stadswijk. In een rauwe omgeving met uitzicht op voorbijvarende zeeschepen en een industriële skyline.”

Ivana Somers beseft ook dat het voor Vlaardingen hoog noodzakelijk is dat er snel bouwplannen op tafel komen. “Het is uitgesloten dat er in de Broekpolder gebouwd gaat worden, dus er moeten andere plaatsen in de stad gevonden worden om aan het grote tekort aan woningen, in alle sectoren, te voldoen. Daarom is dit plan van cruciaal belang om uitgevoerd te worden. Het moet als een soort vliegwiel fungeren voor andere nieuwe of al in ontwikkeling zijnde bouwplannen en daar heb ik het volste vertrouwen.”

Droom

Voor wethouder Jacky Silos, verantwoordelijk voor onderwijs en zorg, komt een droom uit met de vestiging van een mbo-school en een Zorg Innovatie Academie in de Rivierzone in combinatie met kantoorruimte, detailhandel en horeca. “Waarbij mijn belangstelling vooral uitgaat naar de vestiging van de Zorg Innovatie Academie, waar leerlingen volgens de nieuwe methodes in de zorg worden opgeleid. Daar zal veel belangstelling voor zijn.” Vraag blijft natuurlijk waarom bestaande bouw en renovatieplannen in Vlaardingen zo traag verlopen. Denk aan het voormalige Sprijpand op de Westhavenkade, de brandweerkazerne aan de Hoflaan en het voormalige schoolgebouw aan de Groen van Prinstererstraat.

“Maar let op, niet alleen deze plannen komen snel tot ontwikkeling, maar nog meer bouwplannen staan op stapel om uitgevoerd te worden om onze stadgenoten snel aan een woning te helpen en die hoeven dan niet te wachten tot de woningen in de Rivierzone, die naar verwachting pas over tien tot vijftien jaar opgeleverd worden. Vlaardingen wordt echt een hotspot om in te gaan wonen”, besluit Ivana Somers.