Iedereen de schouders eronder voor toekomst Vlaardingse Westwijk

Algemeen
Partijen die samen de komende 20 jaar het verschil willen maken voor de inwoners in de Westwijk.
Partijen die samen de komende 20 jaar het verschil willen maken voor de inwoners in de Westwijk. (Foto: Roel Dijkstra Fotografie/ Dennis Wisse)

Iedereen schouders eronder voor toekomst Vlaardingse Westwijk

In de Vlaardingse Westwijk zijn een aantal partijen opgestaan. Samen hebben zij op woensdag 23 februari getekend om aankomende 20 jaar met elkaar het verschil te maken voor de inwoners van de Westwijk.

Het moment stond, naast de ondertekening, in het teken van het beter leren kennen van de Westwijk, in gesprek gaan met bewoners en ondernemers en het delen van ervaring en kennis. Daarbij was een breed gezelschap aanwezig, waaronder Burgemeesters Wijbenga en wethouders Ivana Somers-Gardenier en Jacky Silos, vertegenwoordiging vanuit de Vlaardingse initiatiefnemers, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en vanuit de gemeente Rotterdam burgemeester Ahmed Aboutaleb en Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Vlaardingen kan gebruik maken en leren van de aanpak zoals op Rotterdam Zuid.
“De opgaven waar de inwoners van de Westwijk mee te maken hebben, kunnen we alleen goed aanpakken als we gezamenlijk en meerjarig aan de slag gaan. Daarbij sluiten we onze ogen niet voor de andere inwoners van Vlaardingen.

Door de samenwerking in de Westwijk en het leren daarvan, komt onze samenwerking ook de andere inwoners in Vlaardingen ten goede. De aanpak in de Westwijk vloeit voort uit de ambities die eerder zijn opgenomen in het Herstelplan, de nieuwe Woonvisie en het verdiepingstraject met de woningbouwcorporaties. We staan nu op het punt waar we de samenwerking voor langere tijd aangaan en het verschil gaan maken”, aldus wethouder Ivana Somers-Gardenier.
De Westwijk is een wijk met ruim 12.000 inwoners. De wijk oogt ruim, schoon en groen. Maar ondertussen is er zowel op straat als achter de voordeur sprake van hevige problematiek. De gestapelde en daarmee complexe problematiek waar inwoners mee te maken hebben, belemmert enorm in het opbouwen van een leven met gelijke kansen en een gezond toekomstperspectief. Veel kinderen in de Westwijk groeien op in armoede, zonder de overtuiging dat zij zich kunnen ontplooien als anderen, met hindernissen rond stages en het vinden van werk, in een soms onveilige omgeving. Het is een gegeven dat de wijk, overheid en partners met elkaar voor deze opgave aan de lat staan.
De noodzaak is er echt om in actie te komen in de Vlaardingse Westwijk. Daarom zijn een aantal partijen opgestaan, om aankomende 20 jaar met elkaar het verschil te maken voor de inwoners van de Westwijk. Zij verdienen dat. Kansen en perspectief op het gebied van onderwijs, werk, een veilig thuis moeten voor iedereen bereikbaar zijn. De stuurgroep en de aanpak laat zich inspireren door de aanpak op Rotterdam-Zuid.

Met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) hebben de samenwerkende partijen in Rotterdam-Zuid laten zien dat zij met elkaar wel het verschil kunnen maken. De volgende twee eerste stappen staan bovenaan de agenda: de vorming van een programmabureau met locatie in de Westwijk en het opstellen van een uitvoeringsprogramma. Op 6 april moet de eerste ruwe versie van dit uitvoeringsprogramma gereed zijn.

Stuurgroep Westwijk bestaat uit: Namens de woningbouwcorporaties: Marieke Kolsteeg, Directeur-bestuurder Waterweg Wonen. Namens het (basis)onderwijs: Peter van der Windt, Directeur IKC Prins Willem Alexander. Namens de ondernemers: Chris Oerlemans, Directeur Kloet Onderhoud B.V. Namens de politie: John van Dam, Teamchef basisteam Waterweg. Namens het werk- en participatiebedrijf: Nicole van der Wekken, Directeur Stroomopwaarts MVS. Namens de zorg- en welzijnsinstellingen: Franc Bongaerts, Bestuurder Minters. Namens de gemeente Vlaardingen: Ivana Somers-Gardenier, Wethouder gemeente Vlaardingen. Voorzitter van de stuurgroep: Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, Burgemeester gemeente Vlaardingen.
De problematiek in de Westwijk houdt niet op bij de grenzen van Vlaardingen. Ook in Rotterdam en Schiedam speelt deze problematiek. Vanuit de meerjarige en integrale aanpak van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zijn afgelopen jaren vele lessen geleerd. Van deze ervaringen en kennis kan Vlaardingen veel leren en toepassen in de stad. Door verbinding te zoeken met energie in de wijk, met strategische samenwerkingspartners lukt en kan er veel.
Burgemeester Aboutaleb: “In wijken zoals de Westwijk is een lange adem nodig, dit is ook de ervaring van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Ik ben verheugd te zien dat Vlaardingen met een stuurgroep al mooie stappen zet om perspectief te geven aan de inwoners. Door kennis te delen tussen het NPRZ en de aanpak in de Westwijk kan Vlaardingen het tij gaan keren.”
Marco Pastors - directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid zegt hierover: “Vlaardingen heeft nu een mooie groep met belangrijke partijen bij elkaar die samen het bestuur willen vormen, boven alle partijen, over de Westwijk. De volgende stap en uitdaging is om goede keuzes te maken: waar gaat Vlaardingen mee aan de slag.”

“In Rotterdam hebben we het geluk dat we 10 jaar geleden mochten starten met de aanpak Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Met vallen en opstaan hebben we in Rotterdam echt wat bereikt. Dit gunnen we de mensen in de Westwijk ook heel erg en leveren hieraan graag een bijdrage.”