Het verdwijnen van de Open Monumentendag is een verschraling van het Vlaardings erfgoed

Algemeen
Ron Hoekstra, op een historisch en monumentale locatie, de Grote Kerk op de Markt, vraagt nadrukkelijk om meer menskracht om de Open Monumentendag voor Vlaardingen te houden.
Ron Hoekstra, op een historisch en monumentale locatie, de Grote Kerk op de Markt, vraagt nadrukkelijk om meer menskracht om de Open Monumentendag voor Vlaardingen te houden. ((Foto: Peter Spek))

Ron Hoekstra windt er geen doekjes om. Als lid van de werkgroep Open Monumentendag laat hij weten, dat als er geen versterking komt van de nu nog uit slechts drie personen bestaande organisatiecommissie, dit jaar de Open Monumentendag definitief van het programma wordt geschrapt.

DOOR PETER SPEK

“En dat is natuurlijk erg jammer. De Vlaardingse monumenten blijven daardoor in de toekomst voor bezoekers onzichtbaar. Een verschraling van het Vlaardings erfgoed”, zegt Ron Hoekstra met een treurig blik in zijn gezicht. “De afgelopen twee jaar was het toch al behelpen. De coronapandemie zorgde ervoor dat er in de afgelopen twee jaar geen of een beperkt en aangepast programma werd georganiseerd, maar niet in de vorm zoals het in jaren daarvoor werd gedaan”, blikt Ron Hoekstra nog even terug.

“Na het afschalen van de beperkingen zouden wij de Open Monumentendag weer in haar volle glorie terug laten keren op het programma, maar inmiddels is het werkgroepje gereduceerd tot drie personen en dat is te weinig om een goede organisatie op te zetten”, is het relaas van de Vlaardinger. Ron Hoekstra zoekt naarstig naar een oorzaak.

Betrokkenheid

“De betrokkenheid van de gemeentelijke vertegenwoordigers is sterk verminderd”, schetst hij de situatie en enkele vrijwilligers hebben er ook om uiteenlopende redenen de brui aangegeven. Natuurlijk, de plaatselijke openbare monumenten zullen altijd te bezichtigen zijn, maar het gaat voornamelijk om monumenten die niet zo bekend zijn, maar wel de parel vormen van het Vlaardings erfgoed.” Vlaardingen kent honderd kleine en grote monumenten die in het bezit zijn van de gemeente of van particulieren. “Ook zijn er tien tot twaalf Rijksmonumenten”, zegt Ron Hoekstra. Als de Open Monumentendag gaat verdwijnen zullen ook deze monumenten aan het gezicht worden onttrokken en onzichtbaar de geschiedenis in gaan.

Ron Hoekstra doet nog een laatste poging om Vlaardingers te interesseren lid te worden van de werkgroep. “En eerlijk gezegd, zo heel veel werk is het niet. Veel dingen liggen vast. Ik zou graag wat jongeren willen zien, die op hun manier de Open Monumentendag naar hun inzicht willen invullen. Alles is mogelijk”, zegt Ron Hoekstra in een uiterste poging de Open Monumentendag te behouden voor de stad.

Klassendag

In het verleden maakten ook leerlingen van het basisonderwijs via de klassendag op de Open Monumentendag kennis met het Vlaardings erfgoed. “Dat gebeurde op de vrijdag voordat de monumenten de dag daarna opengingen. En daar was altijd veel belangstelling voor. Ook dat project moet dan sneuvelen.” Dertig jaar geleden werd de Open Monumentendag in het leven geroepen, maar vooral de laatste jaren groeide de belangstelling voor de lokale monumenten.

“Niet in de laatste plaats door de prachtige folders die uitgegeven werden met beschrijvingen van de monumenten en de af te leggen route. Het waren stuk voor stuk juweeltjes en voor veel Vlaardingers een bijzonder bewaarstuk”, weet Ron Hoekstra. Het thema van dit jaar is duurzaamheid. “Een actueel en eigentijds onderwerp en wie durft de uitdaging aan om de Open Monumentendag van dit jaar daaraan te verbinden”, besluit Ron Hoekstra.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ron Hoekstra: rhoekstra01@hetnet.nl of mobiel: 06-50930075.