Geuzencollege bezoekt Delta Hotel

Algemeen
Bianca Jocker van het Delta Hotel laat de leerlingen van het Geuzencollege de kamers zien die gemaakt zijn in het voormalige zwembad in het hotel. Foto: Peter Spek
Bianca Jocker van het Delta Hotel laat de leerlingen van het Geuzencollege de kamers zien die gemaakt zijn in het voormalige zwembad in het hotel. Foto: Peter Spek (Foto: )

Een week les in burgerschap bracht de leerlingen van het Geuzencollege uit de Holy voor een ochtend in het Delta Hotel. Zij kregen een inkijkje in het reilen en zeilen van zo’n onderneming. Maar het mes sneed aan twee kanten. Belangstelling kweken bij de leerlingen voor het werken in hotelbranche en die was er zeker afgaande op de reacties.

DOOR PETER SPEK

“Ik wil jullie wel helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief,” laat de begeleidende docent Jaap Wapenaar van het Geuzencollege weten, als de leerlingen onder leiding van Bianca Jocker van het Delta Hotel bij een rondleiding enkele kamers van het hotel laat zien. “Kan je hier ook wonen”, vraagt een leerling nieuwsgierig, wetende dat een woning vinden in het reguliere circuit op dit moment erg moeilijk is en jaren kan duren.
“Het is een uitzondering, maar wij hebben hier een gast gehad die tien jaar in deze kamer waar wij nu staan, heeft gewoond,” zegt Bianca Jocker. De kamer heeft een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas met de voorbij varende schepen. Het Delta Hotel is een iconisch gebouw op een unieke locatie. “Dat moeten de meeste leerlingen erkennen, maar zij zien nu ook hoe een hotel gerund wordt. Via de immense koelkast waar de producten voor het restaurant worden bewaard en de linnenkamer met alle spullen voor de kamers, dalen de leerlingen af naar de wijnkelder. “Wij bevinden ons nu onder het water van de Nieuwe Maas”, zegt Bianca Jocker en dat is te merken aan de temperatuur. “En dat is voor wijnen natuurlijk goed. Bij een goed gekoelde omgeving blijven de wijnen op smaak.”
Bianca Jocker heeft nog een verrassing voor de leergierige leerlingen van het Geuzencollege. “En dat zijn de zwembadkamers. In het verleden had het hotel ook een zwembad, maar het onderhouden van zo’n zwembad kost veel geld, daarom zijn er in de ruimte van het zwembad drie kamers gecreëerd. In een blauwe setting omgeven met muren vol vissen en hoge plafonds.” De belangstelling om te werken in de hotelbranche is bij veel leerlingen gewekt. “Het is ook zo afwisselend, naast het werk in de keuken kan je terecht komen in de bediening of om de kamers weer in orde te maken voor de volgende gast, maar ook als kok of werken als receptionist kan je veel voldoening krijgen in je werk,” zegt Bianca Jocker enthousiast. Het was niet alleen het bezoek aan het Delta Hotel, dat in Burgerschapsweek werd afgelegd. “Burgerschap zit verweven in ons onderwijs, onderwijs met hoofd, hart en handen. In deze week speelt het hart de hoofdrol,” zegt teamleider Caroline Ritburg.
“Een week zonder leerboeken, maar leren van gastsprekers, musea en monumenten, beeld en onderlinge gesprekken. Het gaat erom dat leerlingen leren samen leven met anderen en hun verantwoordelijkheid hierin nemen.”