‘Geef kiezer vertrouwen in politiek’

Algemeen
Vera Kalf (midden) leidt de ploeg van Stadsbelangen Vlaardingen. (foto: Marianne van Straten)
Vera Kalf (midden) leidt de ploeg van Stadsbelangen Vlaardingen. (foto: Marianne van Straten) (Foto: )

Stadsbelangen Vlaardingen, lang aangevoerd door Peter Leeman, krijgt met de toevoeging 2.0 een nieuwe personele bezetting en een al even nieuwe invulling van het ‘doel waar het naar streeft’. Dat is nu al te beluisteren op de podcast ‘Stof tot nadenken’ van Vera Kalf, de aanvoerder van lijst 12.

Verkiezingen

door GERARD S. VERVER

“De raad moet kritischer worden”, poneert de in de politiek teruggekeerde oud-wethouder. Dat deed ze aanvankelijk als adviseur van Jorn van der Bie en Hans Brederode, die Stadsbelangen nieuw leven inbliezen. Het leidde tot de vervolgvraag ‘of ze wat meer wilde gaan doen. “Die twee hadden het hart op de goede plek, zeggen waar het op staat en zijn wars van luchtfietserij.” Dat laatste is ze trouwens zelf ook. Zo pakt ze in haar podcast het financiële beleid van het huidige college aan. “Dat geeft 300 miljoen uit. Waaraan? Waarom wordt daarover zo geheimzinnig gedaan? Is er een tekort of een plus? Het zou de wethouder sieren als hij daarover voor de verkiezingen verantwoording aflegt. Dat gebeurt niet. Zorg voor honderd procent transparantie en geef de kiezer het vertrouwen in de politiek terug.”

Daar laat Stadsbelangen Vlaardingen het niet bij. “Ik las ergens, dat plantenbakken en muurschilderingen de stad moeten gaan aankleden. Goed idee, maar als je elders losliggende stoeptegels niet herstelt en fietspaden niet op orde hebt, gaat de charme van die bloemenbakken er snel van af. De stad moet weer schoon, heel en veilig worden.”

Nog sterker neemt Stadsbelangen het op voor woningzoekers. “Ergens is vastgelegd dat dertig procent van de vrij gekomen sociale woningen naar eigen inwoners moeten gaan. Geen idee of dat gehaald wordt. Ook al iets waarover geen verantwoording wordt afgelegd. Dat moet echt anders.”