Raadsleden Koen Kegel en Stefanie Solleveld zetten hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen
Rick Westphal (rechts) en John Kramer zitten tussen de hulpgoederen die al door veel Vlaardingers zijn aangereikt bij de stichting Spoetnik om getransporteerd te worden naar de Oekraïne.
Rick Westphal (rechts) en John Kramer zitten tussen de hulpgoederen die al door veel Vlaardingers zijn aangereikt bij de stichting Spoetnik om getransporteerd te worden naar de Oekraïne. (Foto: Peter Spek)

Emotionele woorden en dringende oproepen om hulp van de gemeenteraadsleden aan de Vlaardingers in een extra raadsvergadering, afgelopen maandagavond, over de oorlog in de Oekraïne. Niet alleen woorden, maar ook daden. Koen Kegel van D66 en Stefanie Solleveld van de PvdA kondigden al aan, als het goede voorbeeld, vluchtelingen uit de Oekraïne in huis op te nemen.

DOOR PETER SPEK

De motie, ingediend en uiteindelijk ook unaniem ondersteund door de raad, gaf aan dat Vlaardingen alles in het werk zal stellen om de vluchtelingen uit de Oekraïne ruimschoots te ondersteunen en gastvrijheid te bieden, zonder bureaucratische procedures en gebruik te maken van de kennis van Beja Kluiters van de stichting Spoetnik. Afgelopen zaterdag nemen Rick Westphal en John Kramer even een korte koffiepauze. Bij de opslagruimte van Spoetnik aan de Jacob Assendelftplaats, de hulporganisatie voor de getroffen inwoners van de oorlog in de Oekraïne, is het een drukte van belang. Een vrachtwagen wordt door vrijwilligers volgeladen en de aangeboden goederen worden gesorteerd en voorzien van een sticker.

Overuren

Rick Westphal en John Kramer nemen even rust, maar lang zal dat niet duren, als enkele Vlaardingers zich al melden met het verzoek om mee te willen helpen. De hulporganisatie van Beja Kluiters draait overuren en het werk wordt met veel liefde uitgevoerd. “Mijn vriendin zit in Kiev,” zegt Rick Westphal. “Zij zit bij haar al op leeftijd zijnde ouders, die ook nog moeilijk te been zijn. Ik heb al een paar uur geen contact meer kunnen krijgen. Ik hoop dat alles nog goed is,” zegt hij met enige angst in zijn stem. “Ik heb mijn vriendin in 1998 ontmoet in Kiev toen ik met mijn broer een bezoek bracht aan de Oekraïne. In 2014 hoorde ik van deze stichting en ben meteen vrijwilliger geworden. Nu is het behoorlijk aanpoten om de organisatie draaiende te houden en de hulpgoederen vanuit Vlaardingen op de plaats van bestemming te krijgen in Oekraïne,” aldus Rick Westphal.

Humanitaire hulp

De derde vrachtwagen die koers gaat zetten naar de Oekraïne is bijna volgeladen. “Het zijn de vrachtwagens van de chauffeurs die in deze omgeving gestrand zijn en door de oorlog in hun land, niet verder kunnen rijden of geen opdrachten meer krijgen. Zij zetten zich nu in voor deze humanitaire hulp aan hun landgenoten.” De vrachtwagens, met een speciale aanduiding, dat zij rijden voor de getroffen mensen in de Oekraïne, rijden naar het plaatsje Lviv, op de grens met Polen. “Daar is het nog relatief veilig en hebben wij goede contacten met de plaatselijk autoriteiten, die de hulpgoederen een goede bestemming geven,” zegt Rick Westphal. Vlaardinger John Kramer heeft ook nauwe banden met het land in oorlog. “De dochter van mijn vrouw zit in Kiev bij haar oma om hulp te bieden. Zij wil graag naar Nederland komen, maar kan niet wegkomen uit het land en zij wil ook haar oma niet alleen achterlaten,” is zijn trieste relaas. Gezien de aangeboden goederen leeft de Vlaardingse bevolking al ruimhartig mee met de mensen in de Oekraïne en krijgen nu alle hulp van de gemeente om hun werk uit te voeren.