Genderneutrale Raven van Dorst in ‘hen’ sas met Jillis Bruggemanpenning

Algemeen
Raven van Dorst in een uitzending van De Wereld Draait Door.
Raven van Dorst in een uitzending van De Wereld Draait Door. (Foto: DWDD, licentie CC)

Raven van Dorst is in korte tijd een bekende tv-persoonlijkheid geworden. Niet zozeer als muzikant, wel als presentator van programma’s als ‘Nachtdieren’ en ‘Geslacht!’ Raven is genderneutraal en wil geen hij of zij worden genoemd, maar hen, ook te gebruiken in plaats van zijn of haar.

Door Kor Kegel

Voor de uitgesproken manier van zichzelf zijn heeft Raven de Jillis Bruggemanpenning 2022 gekregen. De feitelijke uitreiking is in Schiedam op dinsdag 11 oktober, Coming Out-dag, maar Raven heeft al positief gereageerd, zegt Edwin Maarleveld van Stichting Jillis Bruggeman.

Deze jaarlijkse LHBTI+onderscheiding is aan Raven toegekend voor het openlijk uitkomen voor een andere manier van vrouw of man zijn. “Mijn hele leven heb ik geprobeerd om de mal van het vrouw-zijn zo groot mogelijk te maken, zodat ik er ook in pas. Het volgende deel van mijn leven wil ik ingaan zonder die hokjesdwang”, is een bekende uitspraak van de 37-jarige in Vlaardingen geboren Raven.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggemanpenning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd voor LHBTI+emancipatie. De eerdere laureaten zijn Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en Amnesty International (2015). Ze willen af van discriminatie op basis van geslacht of genderidentiteit.

Ter dood gebracht

Het LHBTI+erfgoed en de onderscheidingen worden namens de gemeente Schiedam beheerd door Stichting Jillis Bruggeman. Deze instelling is genoemd naar de laatste Nederlander die terechtgesteld werd, omdat hij seks had gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Hij werd ter dood gebracht op woensdag 9 maart 1803 op de Grote Markt in Schiedam. Een plaquette herinnert hieraan. Het is het vierde LHBTI+monument van Nederland.

Schiedam afficheert zich nadrukkelijk als Regenbooggemeente en daar past openlijke sympathie bij met lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgender- en interseksuele personen (LHBTI+). De + achter de afkorting staat voor wat je verder nog aan genderoriëntatie en -expressie kunt bedenken. 

Opstekers

De gemeente Schiedam en Stichting Jillis Bruggeman hebben ook bekend gemaakt welke drie personen de regionale Opstekers krijgen. Leon Houtzager in Rotterdam voert een juridische strijd tegen de oproep van dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel om LHBTI+mensen uit te bannen. De rechtszaak kan bepalend zijn voor bescherming van discriminatie onder het mom van religie.

Jan Geerink, ereburger van Gouda na veertig jaar als sociaal werker, zet zich al jaren tomeloos in voor de Regenboogalliantie Gouda en het COC.

Cobi Crucq is scriba van de Open Hofkerk in Oud-Beijerland, waar ze vorig jaar de eerste Regenboogweek organiseerde. Vanuit de Oranjevereniging nodigde ze als eerste de LHBT Hoeksche Waard uit voor de kranslegging op 4 mei. Ze speelt een actieve rol om LHBTI+’ers zichtbaar te maken op het eiland. Ze stimuleert kerken om LHBTI+’ers te verwelkomen.

De lokale Opsteker werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. Sinds 2020 wordt de Opsteker toegekend aan drie personen in Zuid-Holland-Zuid.