‘Herinneringen ophalen over de bewogen geschiedenis van de Stadsgehoorzaal’

Algemeen
Renske Verbeek(rechts) kijkt samen met Sharon den Breems al terug in de geschiedenis met op de achtergrond enkele historische foto's.
Renske Verbeek(rechts) kijkt samen met Sharon den Breems al terug in de geschiedenis met op de achtergrond enkele historische foto's. (Foto: Peter Spek)

Háár Stadsgehoorzaal heeft in het leven van Renske Verbeek altijd een belangrijke rol gespeeld. Dat zij als directeur van deze Vlaardingse cultuurtempel de scepter mag zwaaien is een droom die voor haar is uitgekomen. En zeker nu de Stadsgehoorzaal op de drempel staat om haar zeventigste verjaardag te vieren.

DOOR PETER SPEK

“Dat vind ik geweldig om te doen en dat samen met ons hele team,” zegt Renske Verbeek, als zij de plannen bekendmaakt van het jubileumprogramma. “Het leuke van het vieren van zo’n mijlpaal is dat je kan zien wat zich er in de afgelopen zeventig jaar heeft afgespeeld en hoe belangrijk de Stadsgehoorzaal voor heel veel Vlaardingers is geweest.”

“Een bezoek aan ons theater is altijd een klein feestje. Even de zorgen van alledag vergeten en dat vieren met een favoriete artiest”, zegt Renske Verbeek, die wel een pijnlijke eerste kennismaking had met de Stadsgehoorzaal. “Ik was een jaar of zeven en ik was voor de deur van het theater op mijn hoofd gevallen, met een lelijke wond boven mijn oog. Dankzij het jeugdtheater van de Stadsgehoorzaal op het Haring en Bierfeest was ik alle ellende snel weer vergeten. Ik heb nog steeds een litteken en foto als aandenken.”

Jeugdraad

Al snel wilde de gedreven Vlaardingse iets in de theaterwereld gaan doen en werd op 13-jarige leeftijd lid van de jeugdraad van de Stadsgehoorzaal. “Die jeugdraad adviseerde en dacht mee aan de samenstelling van het programma. Het leuke is dat wij op dit moment ook weer denken om zo’n jeugdraad in te stellen.” Renske Verbeek kwam 19 jaar geleden in dienst van de Stadsgehoorzaal als medewerker evenementen en is sinds zes jaar directeur. “En in die afgelopen negentien jaar is er heel veel gebeurd. Hoogtepunten maar ook flinke dieptepunten, maar die stormen hebben wij allemaal doorstaan,” blikt zij terug.

En een jubileum als een zeventig jaar bestaan nodigt natuurlijk uit om terug te kijken. “Vrijwel iedere Vlaardinger heeft een herinnering aan de Stadsgehoorzaal. Een bijzondere ontmoeting, foto’s, een eigen optreden, een onophoudelijk applaus, een moment van ontroering of bezinning, een handtekening van, of zelfs een gesprek met je grootste idool. Een rijke geschiedenis zit vol anekdotes, daarom kan ik niet wachten om deze verhalen te horen, te lezen en te delen. Wie een bijzonder verhaal heeft over de Stadsgehoorzaal, wordt gevraagd deze te delen met ons theaterteam”, roept Renske Verbeek de Vlaardingers op om dat op papier te zetten of om op zaterdag 26 maart tussen tien en twaalf uur langs te komen.

Anekdote te delen

“Op deze ochtend wordt iedereen met een verhaal persoonlijk door het team ontvangen en is er alle ruimte om de anekdote te delen. De verhalen worden tijdens de feestelijke evenementen getoond en bewaard in het archief voor de toekomst. Ik hoop op veel mooie verhalen, bij voorkeur, waar mogelijk natuurlijk, met bijzondere bewijsstukken. Wie weet komt er in de toekomst een expositie uit voort.” Het jubileum wordt gevierd met twee weken feest vanaf woensdag 27 april. Tijdens Koningsdag is de Stadsgehoorzaal in het centrum te vinden met kleurrijke straattheateracts, muziek én taart. Op vrijdag 29 april staat een swingende dansavond op het toneel van de theaterzaal uit 1952 op de planning. Deze feestavond wordt opgevolgd door een theatrale lunch op zondagmiddag 1 mei met een muzikaal optreden. Stuur je herinnering naar: renske@stadsgehoorzaal.nl.