Fietsvriendelijke fietsroutes

Algemeen
Fractievoorzitter Ron Boers van Heel de Stad tekende onder het toeziend oog van Kees Clement van de Fietsersbond Vlaardingen het manifest voor betere fietspaden in Vlaardingen.
Fractievoorzitter Ron Boers van Heel de Stad tekende onder het toeziend oog van Kees Clement van de Fietsersbond Vlaardingen het manifest voor betere fietspaden in Vlaardingen. (Foto: Foto Peter Spek)

Tijdens het verkiezingsdebat, afgelopen vrijdagavond in een goed gevulde Stadsgehoorzaal, vroeg de Fietsersbond Vlaardingen, aandacht voor tien nieuw geformuleerde punten voor fietsvriendelijke en veilige fietsroutes in Vlaardingen.

DOOR PETER SPEK

Van de zestien Vlaardingse politieke partijen, die vandaag meegaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, tekenden twaalf partijen het manifest. Een handtekening werd gezet door het Algemeen Ouderenverbond, CDA, Christenunie/SGP, Denk, D66, GroenLinks, Heel de Stad, Leefbaar Vlaardingen, Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen, ONS.Vlaardingen, PvdA en de SP. Vier partijen lieten het om uiteenlopende redenen afweten en zetten hun handtekening niet waaronder de VVD, Beter voor Vlaardingen, Stadsbelangen en Lijst Gerritsen.

Vooral het ontbreken van de handtekening van de VVD riep enige verbazing op, omdat deze partij juist een fietsvriendelijke stad voorstaat en zelfs pogingen deed de fietsstad van Nederland te worden. “Ik sta zeker achter de tien genoemde punten, maar ik weet niet of al deze punten financieel uitvoerbaar zijn,” liet wethouder van financiën Bart Bikkers desgevraagd weten.

Als ik mijn handtekening zet, verplicht ik mij ook daar geld voor vrij te maken en dat weet ik op dat moment niet of dat kan, daarom ontbreekt de handtekening van de VVD.” Het manifest kende onder andere een prioriteitsstelling voor aparte fietspaden bij wegen waar 50 kilometer per uur mag worden gereden en er moet een structureel plan komen voor Vlaardingen voor onderhoud van fietspaden waarbij het uitgangspunt is een vlak fietspad van asfalt. Verder een betere fietsinfrastructuur in de Broekpolder en meer fietsstraten waar de auto te gast is.