Taco van der Meer brengt zijn leerlingen enthousiast de Geuzenmaand in

Algemeen
Taco van der Meer wil zijn leerlingen veel bijbrengen over hun nieuwe samenleving.
Taco van der Meer wil zijn leerlingen veel bijbrengen over hun nieuwe samenleving. (Foto: Asma Amarouch)

Maandag is hij met zijn leerlingen naar begraafplaats Emaus gegaan. Elk jaar worden daar bloemen gelegd bij het monument, waar zes van de gefusilleerde Geuzen begraven liggen. “Altijd weer indrukwekkend.”

Door Kor Kegel

Taco van der Meer wil zijn uit het buitenland afkomstige leerlingen zo veel mogelijk bijbrengen van de Nederlandse samenleving. Vaak gaat het om kinderen van vluchtelingen en asielzoekers, of kinderen van arbeidsmigranten. “Het is goed dat ze behalve de schoolvakken te volgen, ook hun nieuwe omgeving leren kennen en begrijpen,” zegt hij. “Dan vinden ze straks beter hun weg in de maatschappij.”

Taco van der Meer geeft les op De Internationale Vos. “De scholieren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar zijn net in Nederland en dus richten we ons vooral op het Nederlands. In twee jaar tijd leren ze zo veel, dat ze kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs. In een kleinschalige, veilige omgeving doen ze voldoende kennis en vaardigheden op,” zegt hij. De internationale schakelklas is gevestigd in Schiedam en Vlaardingen en heeft een regionale functie.

Onlangs gaven Hilde van Asperen en Katja Logtenberg een gastles op Het College Vos en de internationale schakelklas. Beiden zijn verbonden aan het Advokatenkollektief Rotterdam. Vooraf hadden Bibliotheek De Plataan en het Platform Ander Vlaardingen (PAV) de leerlingen in het voortgezet onderwijs geïnformeerd over de betekenis van de Geuzenmaand en het thema ‘Recht doen’. Het PAV is een samenwerkingsverband van groepen die zich inzetten voor vrede, milieu, internationale solidariteit, ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en antidiscriminatie. Omdat deze maand ‘Recht doen’ het thema van de Geuzenmaand is en bovendien Lawyers 4 Lawyers de Geuzenpenning heeft gekregen, leek het een goede zet om advocaten uit te nodigen voor gastlessen.

“Zeker een deel van onze kinderen heeft wel enige ervaring met het gebrek aan vrede en mensenrechten en de asielprocedure,” zegt Taco van der Meer. “Dan is het goed dat ze Nederlandse namen kunnen plakken op wat ze meegemaakt hebben.”

Hij is helemaal enthousiast over de gastles van de twee advocaten. “Het is zo fijn als er in begrijpelijke taal kan worden gesproken over recht en het belang van de rechtsstaat. Het zijn advocaten naar mijn hart. Gedreven advocaten die bijvoorbeeld vluchtelingen helpen in asielzoekerscentra. Ze spraken niet over de hoofden van de leerlingen heen, maar daalden af naar hun begripsniveau om ze daarna een stukje omhoog te tillen. Niet in jip-en-janneke-taal , maar in goed Nederlands. Hilde en Katja zouden van mij zo de Nationale Onderwijsprijs mogen krijgen. Echt twee powervrouwen! Helemaal top!”

De ene advocate was gekleed in een toga, de ander had gewoon haar burgerkloffie aan. Ze spraken over mensenrechten en asielprocedures, over het ontbreken van vrijheid. Ze wisten de leerlingen er helemaal bij te betrekken. 

Taco van der Meer: “Waarom ik er zo enthousiast over ben? Omdat de leerlingen super enthousiast waren, wat dacht je! Je kunt natuurlijk een steengoed verhaal vertellen, maar als de leerlingen erbij zitten te gapen, gaat het over hun hoofd heen. Nu was het anders. Het gaat om leerlingen die, omdat ze het Nederlands nog niet voldoende machtig zijn, schroom hebben en voorzichtig zijn om zich niet verkeerd uit te drukken. Maar wat ik hier zag gebeuren, was dat de leerlingen over elkaar heen struikelden om ook aan de beurt te komen om vragen te stellen.”

Taco van der Meer zit al 42 jaar in het onderwijs; voornamelijk in het basisonderwijs. Vanaf 2010 werkt hij op De Internationale Vos. “Ik heb er nooit spijt van gehad,” zegt hij. “Ik heb elke keer weer heerlijke groepen om mee te werken. Dit is echt een bevoorrechte situatie.”

Het aantal leerlingen op de Internationale Vos varieert, maar de laatste jaren is het aantal groepen gegroeid. De klassen zijn in vergelijking tot andere scholen klein, maar alleen zo kan effectief met hen gewerkt worden.

Taco van der Meer ging maandag dus met een klas naar begraafplaats Emaus om bloemen te leggen. Eerder was hij al eens met leerlingen naar het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen gegaan. “Ik ben heel blij dat Het College Vos het Geuzenmonument geadopteerd heeft,” zegt hij. “Het helpt ons heel praktisch om begrippen als vrijheid en democratie handen en voeten te geven.

Op woensdag 30 maart komen Hilde van Asperen en Katja Logtenberg naar het Lentiz College in Holy om hetzelfde thema ‘Recht doen’ klassikaal te behandelen.

Leerlingen van de internationale schakelklas bezoeken het monument op de begraafplaats Emaus.