Ivana Somers (rechts) stapt vol vertrouwen het Vlaardingse stadhuis uit met een deel van haar fractie van VV2000 Leefbaar Vlaardingen, dat even hiervoor te horen kreeg dat de restzetel ten deel viel aan haar partij.
Ivana Somers (rechts) stapt vol vertrouwen het Vlaardingse stadhuis uit met een deel van haar fractie van VV2000 Leefbaar Vlaardingen, dat even hiervoor te horen kreeg dat de restzetel ten deel viel aan haar partij. (Foto: Peter Spek)

Ivana Somers sleept restzetel binnen en schaart zich bij de vier grootste partijen

22 mrt, 13:31 Algemeen

Het was even knipperen met de ogen, maar het was echt waar. Stijn Verstraten, vervanger van de zieke burgemeester Bert Wijbenga, mocht als voorzitter van het centraal stembureau, afgelopen maandagmorgen, de rest zetel van de vorige week gehouden gemeenteraadsverkiezingen toewijzen aan VV2000 Leefbaar Vlaardingen en zette de partij van lijsttrekker en wethouder Ivana Somers naast de VVD, SP, ONS.Vlaardingen en GroenLinks met ook vier zetels.

DOOR PETER SPEK

“Ik ben hier heel erg blij mee”, was de eerste reactie van Ivana Somers na de bekendmaking van de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week. “Het is een waardering voor het harde werken wat wij als partij in de afgelopen vier jaar hebben verricht.” Maar het maakt het formeren van een nieuwe coalitie er niet gemakkelijker op.
Strikt genomen hebben de vijf partijen in de gemeenteraad met twintig van de vijfendertig gemeenteraadszetels een ruime meerderheid. “Maar zo simpel is het niet”, laat Ivana Somers meteen al weten. “Er ligt nog heel veel oud zeer op tafel, opgelopen in de afgelopen vier jaar, dat moet eerst maar eens uitgesproken worden.”
Ook Bart Bikkers, lijsttrekker van de VVD en de absolute winnaar van de verkiezingen, ziet een simpele oplossing nog niet voorhanden. “Daarom heb ik het initiatief genomen om zwaargewicht Ivo Opstelen te vragen als verkenner aan het werk te gaan. Voor mij liggen alle opties open, maar het moet niet zo zijn dat wij overhaast te werk gaan. Er moet een gedegen college komen, dat voor de komende vier jaar een stabiele status heeft en de problemen die er liggen in de stad voortvarend kan aanpakken. Dat hebben wij nodig.

Verantwoordelijkheid

Bart Bikkers kijkt nog wel even terug naar de historische uitslag van vorige week woensdagavond. “Nog niet eerder waren wij in Vlaardingen de grootste partij en daar ben ik de kiezers dankbaar voor, maar het geeft ons wel een grote politieke verantwoordelijkheid, die wij ook graag willen dragen.”
Maar er vielen nog meer opzienbarende uitslagen te noteren. Neill Voorburg van GroenLinks balde zijn vuist en viel zijn partijgenoten om de hals toen hij hoorde dat zijn partij een score haalde goed voor vier raadszetels. Nog niet eerder haalde GroenLinks dit resultaat. Maar het bleef niet bij deze spannende race om de gunst van de kiezers.
De SP van Arnout Hoekstra is weer helemaal terug. Stapten vier raadsleden drie jaar geleden uit de partij en gingen verder als de fractie Kerkhof, de herrezen SP kwam ook uit op vier zetels. De vier opgestapte raadsleden die de verkiezingen ingingen als Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen, keren niet meer terug in de raad. ONS.Vlaardingen, vier jaar geleden met zes zetels de grootste partij in Vlaardingen, viel terug naar vier zetels.

Opmerkelijk feit

Bij de bekendmaking van de definitieve uitslag was maandagmorgen nog een opmerkelijk feit te noteren. DENK, voor het eerst aanwezig op de Vlaardingse kieslijst, sloot een turbulente verkiezingsperiode af met het feit, dat niet lijstaanvoerder Bugra Kaplan, die nog voor de verkiezingen de partij verliet, maar nummer vier Salih Akca met voorkeurstemmen de gemeenteraad instapt.
Bij GroenLinks kwam Yasmine Bouchrit met voorkeurstemmen in de raad. Op 31 maart moet Ivo Opstelten zijn werkzaamheden afronden met een rapport en wordt duidelijk wie als formateur opdracht krijgt een college te vormen.

Afbeelding
Brassband Rijnmond kan eindelijk het podium weer op Algemeen 26 mei, 08:12
Afbeelding
Vaartocht langs de Vlietlanden bij Vlaardingen Algemeen 25 mei, 17:24
Afbeelding
Schrijfwedstrijd ‘Met de boot mee…’ bij de Bibliotheek de Plataan Maassluis Algemeen 25 mei, 14:53
Afbeelding
Rapper Ray Fuego speelt op vrijdag in De Kroepoekfabriek Algemeen 25 mei, 14:28
Afbeelding
Vlaardingse ondernemers pakken hun verantwoordelijkheid en bieden ouderen een fijne vaarmiddag aan Algemeen 25 mei, 12:34
Afbeelding
Veranderingen rond Blankenburgtunnel: ‘Dit ligt naast het bestaande, smallere, fietspad’ Algemeen 25 mei, 08:15
Afbeelding
Column: Groei en bloei Algemeen 24 mei, 16:16
Afbeelding
‘De nieuwe tegels zijn dikker en gaan langer mee’ Algemeen 24 mei, 15:42
Afbeelding
Brassband De Bazuin Vlaardingen opgeheven Algemeen 24 mei, 14:46
Afbeelding
‘Juf, mijn kleurtje zit er niet bij’ Algemeen 24 mei, 14:23
Afbeelding
Gekantelde vrachtwagen zorgt voor afsluiting A20 Algemeen 24 mei, 13:48
Afbeelding
Arnoud Proos gaat de sport doen Algemeen 24 mei, 12:34
Afbeelding
Fief fietsdag op 3 juni Algemeen 24 mei, 10:10
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.