Column: Theater vol historie

Algemeen
Bart van der Linden
Bart van der Linden (Foto: Privé)

Dames en heren, welkom in de Stadsgehoorzaal. Welkom in hét theater van Vlaardingen. Leuk dat u zo massaal met z’n allen bent gekomen naar deze avondvullende voorstelling. Laat u verrassen, verwonderen, inspireren en vooral: vergeet niet te lachen. Ook deze avond zal er weer een herinnering worden gemaakt en opgenomen worden in de geschiedenisboekjes. Wist u trouwens dat het boek met herinneringen inmiddels niet meer te tillen is? Een stoeptegel is lichter (even lachen nu…). Van elk hoekje van het theater, elke centimeter, elk oppervlak, of het nu in de grote zaal is, in de foyer of in de Harmonie, is zonneklaar: het amusement ligt nooit ver van de bezoeker vandaan.
Dus nogmaals: wees welkom in de huiskamer van Vlaardingen. Waar u zich lekker kunt nestelen op een door u gereserveerde stoel en waar u zich kunt laten meenemen naar melige sketches, absurdisme, stemmige liedjes, muzikale uitspattingen en wat al niet meer. Zodat u straks, in de diepe avond, met een glimlach op uw gelaat naar buiten stapt. En, misschien nog wel belangrijker, dat u terugkeert naar het theater. Dat u bent aangestoken door het theatervirus. Dat u uitkijkt naar het moment dat dat magische rode doek opengaat en u wordt meegezogen in comedy, musical of een toneelstuk.
Even de 1 miljoen euro vraag tussendoor: hoeveel voorstellingen zijn er in 70 jaar Stadsgehoorzaal geweest? Wie het weet, wint levenslang gratis kaarten. 70. Het getal is genoemd. Want ons theater wordt op donderdag 28 april 70 jaar. Het is intussen tijd voor onze eerste gasten op het toneel. Een groot applaus voor de crew van de Stads: Renske en haar team. Zij zijn het die de culturele hotspot uit het slop hebben getrokken en deze al jaren draaiende houden. Want laten we niet vergeten dat er bijna geen theater meer was geweest. Gelukkig bloeide de Stads weer op. En nu worden er dus herinneringen gevraagd. Anekdotes. Mooie momenten. En al die bijzondere verhalen worden gebundeld en gedeeld. Met u, de theaterbezoeker.
Historie ligt er genoeg. En ook in dit feestjaar wordt er weer historie geschreven. Het begint dus allemaal op zaterdag 26 maart met het verzamelmoment van de verhalen. Vanaf Koningsdag gaat het feestje los. Niet alleen in het theater, maar ook daarbuiten.
Tijd voor de volgende gasten: de vrijwilligers. Onmisbaar uiteraard. De smeerolie van het theater. Zonder vrijwilligers, geen theater. En tot slot: de artiesten. Youp, Bert, Brigitte, Najib, Patrick… vult u zelf de achternamen maar in. En dan heb ik het nog niet gehad over al die talenten, of onze eigen Vlaardingse acts. De avond is bijna ten einde. Ik vraag u alvast een groot applaus voor de crew, vrijwilligers en de artiesten. Op naar de volgende 70 jaar!

Bart van der Linden