Johannes Passion als bezinning

Algemeen
Dirigent Bas van Houte zal naast het koor Gloria Toonkunst weer een keur van solisten dirigeren tijdens de Johannes Passion  van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk op de Markt.
Dirigent Bas van Houte zal naast het koor Gloria Toonkunst weer een keur van solisten dirigeren tijdens de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk op de Markt. ((Foto: Sander Schenkel ))

De uitvoering van de Johannes Passion, door het Vlaardings koor Gloria Toonkunst, werd twee jaar geleden doorkruist door het coronapandemie. Om de twee jaar heeft het Vlaardings koor de traditie om deze muziekuitvoering van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk op de Markt uit te voeren.

DOOR PETER SPEK

“Daarom is het fantastisch om dit indrukwekkend werk nu als koor van ruim zeventig enthousiaste goede amateurzangers weer te mogen laten horen in de Grote Kerk”, zegt voorzitter Marion Martijn. “Juist in deze tijd is het lijdensverhaal zo actueel. Wij beseffen ons nu dat op nog geen 2000 kilometer afstand een oorlog is uitgebroken die het gesprek van de dag is. Misschien wel nu meer dan ooit is deze muziek een moment van schoonheid en bezinning in deze donkere tijden.”

In de Johannes Passion vertelt Bach het verhaal van het lijden van Jezus. “Niet voor niets werd het stuk zo beroemd. Bach verbindt de tekst met de muziek op een meesterlijke manier. Hij laat ons luisteren naar protestkoren, verstilde of juist felle aria’s, liefdevolle koralen en neemt ons zo mee in het verhaal”, blikt Marion Martijn alvast vooruit op de uitvoering in de Grote Kerk.

Het koor Gloria Toonkunst levert al jaren een bijdrage aan het culturele leven van Vlaardingen. “Wij zingen een klassiek repertoire waarbij gekozen wordt voor een afwisselend programma uit verschillende stijlperioden. Onze ambitie is nog steeds het Vlaardings koor te zijn dat zich tot een hoog niveau heeft weten te ontwikkelen.” De Johannes Passion begint zaterdag om 20.00 uur en staat onder leiding van dirigent Bas van Houte. Kaarten reserveren kan via email: secretaris@gloria-toonkunst.nl of voor aanvang van het concert. Kosten 25 euro.