ONS.Vlaardingen en SP voorlopig buitenspel bij de eerste coalitieonderhandelingen

Algemeen
Neill Voorburg van GroenLinks was heel erg blij met de winst bij de laatste verkiezingen en mag deelnemen aan de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.
Neill Voorburg van GroenLinks was heel erg blij met de winst bij de laatste verkiezingen en mag deelnemen aan de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. (Foto: Peter Spek)

ONS.Vlaardingen en de SP staan voorlopig buitenspel bij de vorming van een nieuwe coalitie in de Vlaardingse gemeenteraad. De twee partijen, samen met VVD, GroenLinks en VV2000/Leefbaar Vlaardingen, bij de laatste verkiezingen, met vier zetels behorende bij de vijf grootste partijen, zijn door verkenner Ivo Opstelten niet uitgenodigd om verder te praten.

DOOR PETER SPEK

Volgens Ivo Opstelten, die afgelopen vrijdag met alle veertien politieke partijen om tafel heeft gezeten, is daar tot de conclusie gekomen dat een coalitie van VVD, GroenLinks, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, CDA D66 en ChristenUnie-SGP de voorkeur heeft om de eerste onderhandelingen te openen. Ondanks dat diverse fracties de voorkeur geven aan een breed gedragen coalitie van de vijf partijen die vier zetels behaalden bij de verkiezingen, ging de VVD’er toch overstag om de huidige coalitie grotendeels in stand te houden. “Deze partijen hebben blijk gegeven van constructieve samenwerking in het ombuigingsproces. Gezien de gebeurtenissen rondom het vertrek van wethouder Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen, drie jaar geleden, heeft de VVD niet vanzelfsprekend vertrouwen in samenwerking met deze partij. Voor wat betreft de SP zijn er dermate inhoudelijke verschillen dat ook samenwerking met hen niet voor de hand ligt.

Van de fracties met twee zetels heeft AOV grote vraagtekens bij het ombuigingsplan en zijn er ook met de PvdA grote inhoudelijke verschillen. ChristenUnie-SGP is kritisch maar stabiel, waardoor de voorkeur naar deze fractie uitgaat”, zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Bart Bikkers van de VVD. Ivo Opstelden constateert verder dat er een brede voorkeur is voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen waarbij ambities worden geformuleerd voor de grote opgaven waar Vlaardingen voor staat. “Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van stadsprogramma’s. Oppositiefracties hoeven hierbij niet aan de kant te staan en moet het mogelijk moet zijn voor de fracties die niet aan de onderhandelingen deelnemen om tijdens het formatieproces een bijdrage te leveren aan de invulling van deze ambities. Op deze manier kan er een zo groot mogelijk draagvlak ontstaan voor die ambities. Nadat het formatieproces is afgerond en een coalitieakkoord op hoofdlijnen is vastgesteld, kan er een proces starten waarbij de raad met elkaar afspraken maakt over de onderlinge omgangsvormen, de samenwerking tussen raad en college, de ruimte die door de coalitiefracties aan de raad als geheel wordt overgelaten en de relatie van het stadsbestuur met de samenleving,” aldus Ivo Opstelten. Aanstaande donderdagavond bespreekt de gemeenteraad de uitkomsten van de verkenning.