Column: In de onderste la

Algemeen
door GERARD S. VERVER
door GERARD S. VERVER (Foto: )

Echt en (om George W. Bush te citeren) ‘read my lips’: ik ga u een belofte doen. Nee, niet van eeuwige trouw. Daar is al enkele keren niets van terecht gekomen. Net als het citaat van de jonge Bush trouwens. Ik heb me namelijk voorgenomen geen letter meer te wijden aan het dramatische dossier ‘Sporthal Zuidwijk’. Ze kunnen op het stadhuis opgelucht adem halen. Ze herinneren zich vast, met rode koontjes en misschien, hoewel ik dat betwijfel, gepaste schaamte, de kop die ik een paar weken geleden, boven mijn laatste woorden over de steeds vertraagde bouw van dat Vlaardingse wereldwonder plaatste: ‘Toppunt van falend sportbeleid”. 

Op de afdeling communicatie van onze gemeente hoeven ze daarover evenmin nog mailtjes te verwachten. Zijn ze eindelijk af van die door mij regelmatig gestelde vraag of het werk inmiddels gegund is of wanneer de eerste paal de grond in gaat..

Onlangs hief iemand een waarschuwend vingertje  “Gerard, het wordt niks met de politiek en sport. Heb je de verkiezingsprogramma’s gelezen?  Sport is nauwelijks een issue.” Ik weet niet eens meer wie me aanschoot en deed zijn mededeling eigenlijk af met een “dat zal toch niet waar zijn”. Op mijn rondjes langs de velden en ritjes over soms in verschrikkelijke staat van onderhoud verkerende fietspaden hoor ik soms wel meer ogenschijnlijk opzienbarend of alarmerend nieuws. Dat kan echt niet één-op-één de krant in, heb ik door ervaring wijs geworden, geleerd. Check, chcek, dubbel check..

Vandaar mijn vraagtekens bij de melding dat sport ontbrak in de plannen van de partijen, die op 16 maart voor het Vlaardingse pluche wilden gaan. Dubbel check was echter, zo bleek, niet eens nodig. Eén check was voldoende om me verbijsterd te laten vaststellen, dat mijn ‘influisteraar’ het aardig bij het rechte eind had: zeven partijen (en sommigen niet de minsten) sloegen de paragraaf sport helemaal over, twee waren ondermaats, twee kregen een mager zesje en slechts vijf een dikke plus. Vanuit die wetenschap sloeg me bij het aanhoren van de partijen, die een college mogen gaan vormen, de schrik om het hart. VVD, GroenLinks, CDA, D66, en, VV2000/Leefbaar Vlaardingen en CU/SGP. Drie van hen (nee, ik noem geen namen) lieten ‘Sport en Beweging’ in hun programma links liggen, twee wijdden er een enkel regeltje aan en slechts één nam het onderwerp serieus.

Dat belooft wat. Vandaar dat ik de handdoek in de ring gooi en het dossier ‘Sporthal Zuidwijk’ (net als de vorige gemeenteraad, die er nooit kritische vragen over stelde) in de onderste lade. Misschien mag ik, als genoegdoening, in maart 2024 bij de opening het lint doorknippen. Tot dan.