Pim van Vugt heeft een nieuw zeilmaatje voor de Olympische race in Parijs

Algemeen
Na de teleurstelling van het verbreken van de samenwerking met Bart Lambriex, is Pim van Vugt snel weer aan het trainen geslagen met zijn nieuwe zeilmaatje Scipio Houtman.
Na de teleurstelling van het verbreken van de samenwerking met Bart Lambriex, is Pim van Vugt snel weer aan het trainen geslagen met zijn nieuwe zeilmaatje Scipio Houtman. (Foto: )

Met een zeer verrassende zesde plaats op de Olympische Spelen van Tokio, leek een gouden toekomst voor de Vlaardingse zeiler Pim van Vugt in het vooruitzicht te liggen. Maar de euforie over zijn prestatie in de 49er klasse, samen met zijn maatje Bart Lambriex, duurde maar kort. Enkele dagen na de Olympische Spelen verbrak Bart Lambriex de samenwerking met de Vlaardinger en spatte een droom uiteen om op de Spelen van Parijs in 2024 een Olympische medaille te veroveren.

DOOR PETER SPEK

Pim van Vugt is de man er niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Feit is wel, dat juist in deze 49er klasse, die weleens wordt aangeduid als de sprintklasse bij het zeilen, de twee mannen in de boot erg op elkaar ingespeeld moeten zijn en dat kan alleen maar door een jarenlange training. Die training moet na het vertrek van Bart Lambriex weer helemaal opnieuw beginnen. Na een periode van bezinning vond Pim van Vugt in december van het vorige jaar toch weer een nieuw zeilmaatje in de persoon van Scipio Houtman. “Alleen hebben wij de taken nu anders verdeeld,” zegt Pim van Vugt.

Bemoedigend

“Ik ben nu de stuurman en Scipio Houtman is bemanning.” De eerste resultaten zijn bemoedigend voor het nieuwe duo. Vorige week deden zij mee aan de eerste World Cup zeilen in Palma de Mallorca. “Het evenement, de Princes Sofia Regatta, duurde vijf dagen voor deze Olympische 49er klasse. Er waren 76 boten uit 28 verschillende landen die het tegen elkaar opnamen. Het was weer de eerste keer sinds de uitbraak van corona in 2020 dat dit internationale zeilevenement plaatsvond”, blikt Pim van Vugt terug op de wedstrijd, die voor de Vlaardinger overigens ongelukkig begon. “Een week voor vertrek werd ik positief getest op corona en ik ben twee dagen goed ziek geweest en het werd nog spannend of ik wel op tijd zou herstellen voor het evenement. Uiteindelijk, na een paar dagen klachtenvrij te zijn geweest, kon ik twee dagen voor de start toch naar Palma de Mallorca vliegen, geen ideale voorbereiding natuurlijk.” Voor het vertrek naar Palma de Mallorca trainden Pim van Vugt en Scipio Houtman van december tot maart in Vilamoura, om te kijken of er tussen de twee een klik bestond.

Opgelucht

“Dat bleek al snel het geval”, zegt Pim van Vugt opgelucht. “Wij mochten aansluiten bij de groep jeugd en nieuwelingen, die getraind wordt door de Brit Alain Sign, een gelouterde trainer, die op de Olympische Spelen in Tokyo het vrouwenteam van Engeland een bronzen medaille bezorgde. Het is niet ideaal om een coach te delen met acht andere teams met grote verschillen in ervaring en twee verschillende klassen. Wij hebben veel dagen alleen getraind zonder coach en waren dan op ons zelf aangewezen. Maar als Alain Sign wel aanwezig was hebben wij ons voordeel daarmee kunnen doen en dan zie je gewoon dat een goed paar ogen van buitenaf van grote waarde kan zijn.” Na het trainingskamp in Portugal werden de boten op transport naar Palma de Mallorca gezet waar het eerste evenement van het seizoen plaatsvind.

Kleine foutjes

Die eerste test is niet slecht afgelopen. “Tijdens de wedstrijden was er heel veel wind en daar hadden wij vooral tijdens de eerste wedstrijd veel moeite mee. De boot sloeg een paar keer om, maar wij wisten ons toch te plaatsen voor de goldfleet, de race met de vijfentwintig beste boten, die gaan strijden voor een plaats in de medalrace, de race van de beste tien boten.”

In die goldfleet moesten Pim van Vugt en Scipio Houtman tegen de beste teams van de wereld strijden. “Wij maakten nog kleine foutjes en die werden keihard afgestraft, maar wij hadden ook goede momenten.” Uiteindelijk veroverde het duo een zeventiende plaats, maar wel met het vooruitzicht, dat met deze prestatie een medaille in Parijs zeker nog niet uit het zicht is verdwenen voor de Vlaardinger.