Voluit meezingen en dansen met de Wannebiezz op Koningsdag

Algemeen
De Vlaardingse Wannebiezz ontbreken niet in het muziekprogramma op Koningsdag. Zij staan garant, samen met een gelegenheidskoor, voor een muziekfestijn op het Veerplein.
De Vlaardingse Wannebiezz ontbreken niet in het muziekprogramma op Koningsdag. Zij staan garant, samen met een gelegenheidskoor, voor een muziekfestijn op het Veerplein. (Foto: Ton Delfos Fotografie)

Koningsdag kan natuurlijk geen betere afsluiting krijgen, dan met een massaal door de Vlaardingers meegezongen muziekfestijn waarbij de Wannebiezz een grote rol spelen. Deze Vlaardingse muziekband staat al jaren garant voor het maken van een groot feest.

DOOR PETER SPEK

“Van de aubade in de vroege uurtjes van Koningsdag hebben wij afscheid genomen, maar gezongen zal er wel worden op Koningsdag”, zegt Jan Wilmer, programmacoördinator van de Stichting Nationale Gedenkdagen. “Vanaf half vier is het podium op het Veerplein bestemd voor de Wannebiezz. Zij zullen naast hun eigen repertoire ook meewerken aan een zangfestijn, dat nog niet eerder in Vlaardingen heeft plaatsgevonden. De Vlaardingers kunnen uit volle borst meezingen en dansen om even de sores van alle dag te vergeten. Daar zijn wij na twee jaar wel aan toe”, zegt de Vlaardinger, die ook de leiding heeft over het gelegenheidskoor. 

Zangfestijn

“De afgelopen weken hebben wij intensief gerepeteerd en ik hoop dat dit aanstekelijk zal werken bij de mensen op het Veerplein.” Het plein is de gehele dag het muziekplein van Vlaardingen. Het programma wordt geopend met de Big Fun Band en dat is geen standaard bigband. “Frank Sinatra is natuurlijk een held, dus wij spelen veel van zijn songs, veelal in de oorspronkelijke uitvoering met het Count Basie Orchestra. Maar de band vindt het leuk zich een beetje van andere bigbands te onderscheiden met wat minder standaard bigbandbewerkingen, vaak speciaal voor de band gearrangeerd”, zegt Chris van Hemert. “Je kan van ons ook stukken verwachten van Amy Winehouse, Earth Wind & Fire, Michael Jackson, Queen, The Bee Gees, The Beatles, De Dijk, Oasis, Nirvana, Van Morrison, Willeke Alberti en zelfs Beethoven.” 

Vlaardingers kunnen uit volle borst meezingen en dansen om even de sores van alle dag te vergeten

Maar er wordt nog een feest gevierd op het Veerplein. De Stadsgehoorzaal bestaat dit jaar precies 70 jaar en het theater sluit zich aan bij de festiviteiten op Koningsdag. “Deze feestelijke en belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Vlaardingen laten wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Vanaf woensdag 27 april organiseren wij twee weken lang verschillende evenementen voor jong en oud, van een dansfeest tot kinderverjaardagsfeestje en van lunch tot escaperoom. En dat is nog niet alles. Als kers op de verjaardagstaart presenteren wij op Koningsdag om 10:00 uur ons gloednieuwe theaterprogramma van seizoen 22/23 én start direct de kaartverkoop,“ zegt Renske Verbeek van de Stadsgehoorzaal.

Straatartiesten

Het programma zal omlijst worden door optredens van nationaal bekende straatartiesten. Op 28 april 1952 vond de opening plaats van het theater, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, wat men destijds noemde De Huiskamer van Vlaardingen, de grote zaal van ons theater, die sfeer willen wij op ons verjaardagfeestje op het Veerplein even laten herleven, zegt Renske Verbeek. Het programma op Koningsdag zal om tien uur worden geopend met een Meet-and-greet met het college van burgemeester en wethouders die de bezoekers een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij zullen serveren met als slot om elf uur het hijsen van de Nederlandse vlag en het zingen van het Wilhelmus. Het Jeugdfestijn in de Fransenstraat van het CJV, de jeugdbrandweer op de Hoflaan en de kinderspelen op de Westhavenplaats, ontbreken natuurlijk niet in het programma.