Column: Stadsrechten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

door Bart van der Linden

Houdt u van cijfers? Leest u dan vooral verder. Houdt u niet van cijfers en gaat het u al duizelen bij het lezen van de kassabon? Leest u dan vooral verder. Want ik gooi er in de komende ruim 400 woorden even wat cijfers tegenaan. Schrik niet, het zijn geen financiële cijfers van de gemeente Vlaardingen, want dan kun je als cijferleek meteen naar de psychiater, maar gewoon wat algemene cijfers die over u allen worden uitgestrooid.
Om maar direct de steen in de stilstaande vijver te gooien: 750. Uiteraard betrekking hebbende op het aantal jaar stadsrechten. De viering hiervan gaan we volgend jaar beleven. Een feestjaar wordt 2023 dus, waar Graaf Floris de 5e in 1273 de aanzet toe gaf. Ja, Floris was een slimme jongen. Hij dacht, ik geef die Vlaardingers over 750 jaar een mooi feestje. Het is overigens wel opmerkelijk dat op de Wiki-pagina van Floris Vlaardingen niet genoemd wordt. Gouda, dat in 1272 stadsrechten kreeg, en waar onlangs bij werd stilgestaan, krijgt wél een plekje in de chronologie van het leven van Floris. En wat is Gouda nou meer dan Vlaardingen, toch? Zij kunnen dan wel kaas hebben, maar wij hebben haring. Puh. Maar dit terzijde.
Vlaardingen werd in 1273 dus een stad. Op 14 mei 1273, om precies te zijn. Wat gebeurde er in de loop van de geschiedenis nog meer op 14 mei? Een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis is natuurlijk het bombardement op Rotterdam, in 1940. Maar het is ook de dag dat Feyenoord in 2017 landskampioen werd (yeah!!!), Lodewijk de 14e zich de koning van Frankrijk mocht noemen en de eerste vaccinaties tegen pokken werden gezet.
Op www.vlaardingen750.nl kunt u lezen wat er staat te gebeuren. Maar bovenal telt ook de inbreng van de Vlaardingers mee. Want zij creëren zelf hun eigen feestje. Ideeën, suggesties, plannen? Ze kunnen vanaf 1 juli 2022 worden ingediend. Daarnaast valt of staat alles natuurlijk met de financiering. Het feestjaar kost 2 miljoen euro. Een boel geld, maar een feest van een jaar vergt natuurlijk ook een behoorlijke investering. Het moet de stad een boost(er) geven. Of zoals Leo Roobol, voorzitter van Stichting Vlaardingen 750, zegt: “De viering van het verlenen van de stadsrechten moet voor een hechte verbinding zorgen tussen de ongeveer 150 nationaliteiten die onze stad rijk is.”
Creatieve Vlaardingers kunnen bijdragen aan een kleurrijk feest. Of, zoals op de site staat vermeld: “Het jaar 2023 zal in het teken staan van Vlaardingen Doen! Samen Dingen Bedenken, Mooie Dingen Maken, Toffe Dingen Beleven, Lekkere Dingen Proeven… als het maar gaat om daden en om doen, en natuurlijk om dromen uit laten komen!”
Noteert u 14 mei 2023 dus maar alvast in uw agenda!