Herdenking en bevrijding kwetsbaar door oorlog in de Oekraïne

Algemeen
De Showbrassband Thalita speelt een belangrijke rol op de weer teruggekeerde taptoe op het Veerplein op Bevrijdingsdag. Het Vlaardingse muziekkorps zal haar nieuwe show presenteren.
De Showbrassband Thalita speelt een belangrijke rol op de weer teruggekeerde taptoe op het Veerplein op Bevrijdingsdag. Het Vlaardingse muziekkorps zal haar nieuwe show presenteren. (Foto: UWN/PS)

Met de oorlog in de Oekraïne krijgt de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 4 mei bij de dodenherdenking op het Verploegh Chasséplein en de viering van de bevrijding op 5 mei een kwetsbare betekenis. Toch wordt op deze twee dagen, ondanks het oorlogsgeweld in de wereld, stilgestaan bij het leed dat eerdere oorlogen hebben aangericht en de vreugde van de daarop volgende bevrijding. De Stichting Nationale Gedenkdagen, verantwoordelijk voor de organisatie van deze activiteiten, heeft vooral 5 mei in een ander jasje gestoken.

DOOR PETER SPEK

“Het Veerplein is op 5 mei in de avonduren het centrum van de festiviteiten om stil te staan bij onze bevrijding met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, gehaald vanuit Wageningen en dat ontstoken zal worden door burgemeester Bert Wijbenga en is er weer een ouderwetse taptoe, met gerenommeerde muziekkorpsen,” zegt Jan Wilmer, programma-coördinator van de Stichting Nationale Gedenkdagen. 

Taptoe

De Vlaardingse Showbrassband Thalita zal een prominente rol spelen op de de weer teruggekeerde taptoe op het Veerplein. “Wij zijn blij dat wij weer op de straat kunnen musiceren, na een lange tijd van binnenblijven,” zegt Arjo Boerdam van Thalita. “En het wordt spannend. Wij laten voor de eerste keer onze nieuwe show zien. De afgelopen maanden zijn de muziek en showfiguren ingestudeerd door een aantal professionele instructeurs. Wij zijn benieuwd naar de reacties,” aldus Arjo Boerdam. Naast Thalita geven ook de Vlaardingse Haringkoppen, de Rijnmondband uit Schiedam, Tamarco uit Leiderdorp en Ballet- en Dansstudio Schiedam Vlaardingen een show. Eerder op de dag is het Oranjepark de plaats waar de bevrijding op een sportieve manier gevierd gaat worden. 

Een andere opzet  met veel sportieve onderdelen in het programma

“Door het niet kunnen gebruiken van het terrein rond de Krabbeplas, door de aanleg van het Krabbepark, zijn deze activiteiten, maar dan in een andere vorm, overgebracht naar het prachtige Oranjepark,”  zegt Jan Wielaart. “Omdat wij geen gebruik meer konden maken van de locatie aan de Krabbeplas, hebben wij tevens gekozen voor een andere opzet, met veel sportieve onderdelen in het programma. Er kan hardgelopen worden, maar men kan ook gewoon aan een wandeling mee doen door het prachtige Oranjepark. Verder staat er een straatvoetbaltoernooi met pannakooi op het programma voor de Vlaardingse jeugd, georganiseerd door Minters, Ik verwacht dat daar veel deelnemers op af komen, omdat niet minder dan freestyler Nasser EJ Jackson van de partij is.” Verder is er een demonstratie abseilen vanaf de watertoren in het Oranjepark. 

Snoezelbus

Voor mensen met een beperking is er de snoezelbus. “Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Het woord snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen, wat verwijst naar de sfeer en snuffelen, wat verwijst naar het onderzoekende element. Snoezelen biedt een ingang om via aangename zintuiglijke prikkels contact te maken met de belevingswereld van jong en oud. Dit heeft een positief effect op hun stemming en gedrag waardoor het bijdraagt aan kwaliteit van leven,” zegt Marlies Scholtes. De snoezelbus is bestemd voor jong en oud met een verstandelijke beperking, een niet aangeboren hersenletsel, mensen met dementie, een autistische stoornis of chronische pijn en/of stress.