Ophoging en sanering van de grond in de Broekpolder zal een flinke kaalslag opleveren

Algemeen
Bart de Leede, midden, legt nogmaals uit waarom hij als wethouder van GroenLinks toch een voorstander is van een rigoureuze sanering van de Broekpolder.
Bart de Leede, midden, legt nogmaals uit waarom hij als wethouder van GroenLinks toch een voorstander is van een rigoureuze sanering van de Broekpolder. (Foto: Peter Spek)

Op 12 mei moet de nieuwe gemeenteraad een belangrijk besluit nemen. De voor een groot deel uit nieuwe raadsleden bestaande raad moet beslissen of het anderhalf miljoen euro gaat uitgeven voor het ophogen van het oostelijk deel van de Broekpolder. Bij een positief besluit, zal de Provincie Zuid-Holland zeventig procent van de totale kosten voor haar rekening nemen, maar zal de bij zoveel Vlaardingers geliefde Broekpolder een kaalslag worden.

DOOR PETER SPEK

Op een vorige week dinsdagavond drukbezochte informatieavond in het sportcentrum Polderpoort, legden Paul van Vugt, bestuurslid van de Federatie Broekpolder en GroenLinks-wethouder Bart de Leede de plannen uit. Het was soms angstig stil in de zaal bij het aanhoren van de ophanden zijnde sanering. Wat zijn de plannen precies? “Wil de gemeente Vlaardingen een groot deel van de investeringskosten vergoed krijgen, heeft het de verplichting ook zelf, maar ook andere partijen, geld beschikbaar te stellen voor deze sanering,” liet wethouder Bart de Leede de bezoekers weten.

Het gaat om een stuk Broekpolder van ruim 70 ha aan de oostelijke kant langs de Watersportweg. “Dit gebied is, net als de rest van de Broekpolder in de jaren zeventig opgespoten met een laag van ongeveer zeven meter vervuilde grond uit de Rotterdamse haven. Afgraven is natuurlijk geen optie, maar deze laag afdekken met een grondlaag van 1 meter kan een verdere vervuiling in de toekomst voorkomen. Maar dan moeten wel alle bomen in dit gebied en later in de rest van de Broekpolder gekapt worden.”

Vergiftiging

Waarom moet deze sanering, afgezien van het budget wat beschikbaar wordt gesteld, uitgevoerd worden? “Nu wordt het regen- en grondwater uit de Broekpolder nog gezuiverd voordat het de Vlaardinger Vaart en Vlieten instroomt en eten de vogeltjes verontreinigde wormen die de dieren kan vergiftigen en dat wordt met deze sanering voorkomen”, zegt Paul van Vugt. “Door het gebied op te hogen met 1 meter grond zal het niet meer nodig zijn om het regen- en grondwater te zuiveren en kunnen de vogels naar hartenlust en zonder vergiftigingsgevaar de wormen nuttigen”, voegde de Vlaardinger daar nog aan toe.

Paul van Vugt probeerde de sceptische blikken van de bezoekers na deze uitleg wat op te vrolijken, door te stellen, dat na de sanering er een mooiere Broekpolder zal ontstaan met een groene herindeling met meer bospaden en waarbij de natuur een nieuwe kans krijgt zich weer te ontwikkelen terwijl de sportvoorzieningen in het gebied niet in gevaar zullen komen. Voor veel liefhebbers van de groene Broekpolder was dat een schrale troost. Het zal dertig tot veertig jaar duren voordat het gebied weer als bos aangemerkt kan worden.

“Wij hebben al wat ervaring met kleinere gebieden in de Broekpolder, die al een sanering hebben ondergaan zoals het Klauterwoud, De Ruigte, het gebied van Masamudo en van de golfclub Broekpolder. “Maar nu spreken wij over een veel groter gebied van 70 ha, dat is van een andere orde.” De werkzaamheden staan gepland voor een periode van vier tot zeven jaar en dat zorgde ook voor de nodige commotie in de zaal. “De Watersportweg, al veel drukker geworden met de bouw van de vier scoutinggebouwen, is daar totaal ongeschikt voor en zal voor onveilige situaties zorgen”, was een geluid uit de zaal.

“Daar houden wij rekening mee,” liet Paul van Vugt weten. Ook werd de zorg geuit, of de nieuwe grondlaag van voldoende kwaliteit is. “De ervaring van het saneren van de grond bij het Oeverbos verdiende niet de schoonheidsprijs. Dat houden wij scherp in de gaten.” Over hoeveel bomen er precies gekapt moeten worden, daar kon Paul van Vugt vorige week nog geen antwoord op geven.