LP Exile on Main St. bestaat vijftig jaar: The Herring Stones geven tribute

Algemeen
Jasper Robbemond en Jan den Boer organiseren een concert voor het vijftigjarig bestaan van de LP Exile on Main St.
Jasper Robbemond en Jan den Boer organiseren een concert voor het vijftigjarig bestaan van de LP Exile on Main St. (Foto: Bart van der Linden)

Op donderdag 12 mei 1972 is het precies vijftig jaar geleden dat Exile on Main St. uitkwam, de legendarische dubbel-LP van The Rolling Stones. Het iconische album zal een dag later, op vrijdag 13 mei, in de Kroepoekfabriek in zijn geheel worden gespeeld door The Herring Stones, een groep Vlaardingse muzikanten die de muziek van The Stones omarmen. “We willen de mensen in vervoering brengen.”

Door Bart van der Linden

Het is eind 1995. In een vol Pandemonium in Vlaardingen gaan de mensen los op Tumbling Dice, Happy en Shine a Light. Ook toen werd Exile on Main St. gespeeld door de Vlaardingse band. En ja, zo’n 27 jaar later gaan ze het nog eens overdoen. Jasper Robbemond en Jan den Boer, organisatoren van de avond, hebben de groep grotendeels weer bij elkaar weten te brengen.
De Kroepoekfabriek is hét ideale podium, waar de Vlaardingse rockers nogmaals het publiek een ontmoeting wil geven met het ‘volgens de fans misschien wel beste album ooit van The Stones’. “Voor corona lagen de plannen er al, maar het heeft vervolgens nog anderhalf jaar stilgelegen”, vertelt Robbemond. De 9-koppige band heeft er inmiddels al flink wat repetities op zitten. “We hebben in café de Hommel wel sessies van drie uur gehad”, zegt Robbemond. De muzikanten zullen, net zoals in 1995 gebeurde, worden bijgestaan door gastzangers. Een aantal van hen maakte ook 27 jaar geleden hun opwachting.

Robbemond en Den Boer zijn beiden hartstochtelijke fans van The Stones. “Dat helpt zeker als je de nummers van hen gaat spelen”, aldus Robbemond. “Het gaat dan nét wat makkelijker allemaal.”

‘Ze zaten met z’n allen in die villa en er ontstonden spontane muzieksessies’ 

Beiden bezochten regelmatig concerten van de populaire band. “In 1982 ben ik twee keer in De Kuip geweest”, vertelt Den Boer. “Ik kwam voor het eerst in aanraking met de band in 1978, toen ik een LP kocht.” Robbemond was er voor het eerst bij in de Kuip, in 1990 “Toen zei ik tegen vrienden: “Wat ik nu heb gezien…?” Vanaf dat moment ben ik ze gaan volgen.”

Nog even terug naar 1995. Het is de tijd waarin mobieltjes nog niet massaal werden gebruikt als camera. “Het concert is op VHS opgenomen”, aldus Den Boer. “We gaan de beelden binnenkort op Facebook zetten”, zegt Robbemond. Hij vervolgt: “Alles klopte die avond, het was te gek. Intentie is ook nu weer om de mensen mee te nemen naar Nice, naar Villa Nellcôte, waar The Stones toen verbleven nadat ze waren verbannen uit Engeland.” Wat is er eigenlijk zo goed aan het album? Den Boer: “Het zijn pakkende en opzwepende songs. Kijk, ze zaten met z’n allen in die villa en er ontstonden spontane muzieksessies. Er waren ook veel andere mensen bij. Het was allemaal losjes, dat maakt die nummers ook anders dan de bekende grote hits.”

Robbemond is de toetsenist van The Herring Stones. Als jong broekie en met weinig ervaring indertijd, speelde hij piano tijdens die memorabele avond. Hij kon toen nog niet vermoeden dat hij jaren later pianolessen en tips zou krijgen van Chuck Leavell, de huidige toetsenist van The Stones. “Zijn beste advies? Geniet, oefen en wees nederig. Denk in termen van de muziek.”
De muzikale reis die op vrijdag 13 mei wordt gemaakt, is er een vol herkenning en nostalgie. “We hopen op veel publiek, nu het eindelijk allemaal weer kan. Tributebands zijn nu in deze tijd ook populair en er is behoefte aan kwaliteitsmuziek. Uiteindelijk willen we de mensen in vervoering brengen”, besluit Robbemond.

Kaarten voor het eenmalige concert zijn te verkrijgen op www.kroepoekfabriek.nl. Het concert begint om 21.00 uur, inloop is vanaf 20.30 uur.