Haring en Bierfeest zet stad weer op stelten

Algemeen
Herinnert u zich deze nog? In 2019 ging het er op Westhavenplaats erg gezellig aan toe. Op 23, 24 en 25 juni keert het Vlaardingse feestje terug. (foto Facebook H&B/Ton Delfos).
Herinnert u zich deze nog? In 2019 ging het er op Westhavenplaats erg gezellig aan toe. Op 23, 24 en 25 juni keert het Vlaardingse feestje terug. (foto Facebook H&B/Ton Delfos). (Foto: )

Het Haring- en Bierfeest was twee jaar afwezig. Ben Trooster, tot 2018 als voorzitter van Stichting Halen en Brengen nauw betrokken bij het evenement, al wat langer. Hij belandde met ‘Beter voor Vlaardingen’ in de politiek en het pluche van de raadszaal. Daar zette hij recent een punt achter en werd opnieuw de man achter de feestschermen en is nu op een andere manier met beter voor Vlaardingen bezig.

door GERARD S. VERVER

Zoals met de programmering van het Haring en Bier, dat de toevoeging Feest heeft vervangen door Festival. Vanaf donderdag 23 juni keert het evenement terug en gaat tot zaterdagavond, ongetwijfeld tot in de kleine uurtjes, het dak eraf.

Gevraagd naar zijn motief om vier jaar geleden voor een raadszetel te gaan, stelde hij in een interview op de gemeente-pagina’s in deze krant, dat hij die vraag zichzelf vaak gesteld had. “Als radiomaker bij Omroep Vlaardingen had ik meer invloed dan nu... Maar als je commentaar hebt, moet je meedoen. Daar heb ik voor gekozen.” Eén termijn vond hij genoeg. Nu is hij weer één van de 75.000 inwoners. Overigens niet anoniem, want hij blijft, misschien tegen wil en dank, wel een BV-er (Bekende Vlaardinger). Ook iemand, die zich nu met een gerust hart terugtrekt uit het politieke gewoel. “Ze hebben me niet meer nodig’, kopt hij een voorzet met een schaterlach in. Met de komst van Bert Wijbenga als burgemeester heeft hij, maakt hij duidelijk, een medestrijder gevonden. Trooster was één van de raadsleden, die betrokken was bij de zoektocht naar de opvolger van de in 2019 opgestapte burgermoeder.

‘Als hij onze burgemeester wordt, stop ik als raadslid’

Hij mag daarover niet uit de school klappen, maar maakt wel duidelijk dat Wijbenga indruk op hem maakte. “Die man had goede ideeën. Had een goed verhaal en enthousiasmeerde. Op dat moment dacht ik: als hij onze burgemeester wordt, stop ik als raadslid. Dan ga ik andere leuke dingen doen voor de stad. Temeer, omdat in 2022 ook de viering van 750 jaar stadsrechten eraan komt. Daar ben ik nu ook bij betrokken.”

Balder brengt de haring

Maar eerst ligt het accent nadrukkelijk op het Haring- en Bierfeest, dat donderdag 23 juni onder andere aftrapt met het aanlanden van de Nieuwe.Haring door de VL92 Balder op de kade nabij Museum Vlaardingen.  Een dag later doet het Varend Corso Vlaardingen aan en werd meteen ook aan het Haring en Bier-programma toegevoegd. Een gratis item. En dat komt goed uit, want de pot waaruit de festiviteiten gefinancierd moeten worden is wat minder goed gevuld dan in voorgaande jaren. “Veel sponsors en met name de horeca hebben te lijden gehad onder de corona-lockdown en kijken, heel begrijpelijk, de kat wat uit de boom. Vandaar, dat we niet zoveel nieuwe acts aan het programma kunnen toevoegen. Bovendien duurde het lang voordat we de zekerheid hadden dat er überhaupt iets te organiseren viel. Het maakte ook de voorbereidingstijd korter. We zien het als een overbruggingsjaar. Laten we maar blij zijn, dat we weer een feestje mogen vieren.”

Pasar Malam op strand

Toch blijft er genoeg te feesten. Zo keert de coverband ‘Queen Must Go On’ terug op de Westhavenplaats en vormt het stadsstrand het tropische decor voor een Pasar Malam. Rita ‘Mag ik deze dans van U’ Young zingt op zaterdag op het Schoutplein. “Die heeft vooral bij senioren veel fans. Dankzij Senioren Welzijn en de inbreng van Argos gaan we ook hen een middagje ontspanning bezorgen.” 

Met van Ben Trooster de toezegging, dat het hoe dan ook voor iedereen een geweldige feestdriedaagse wordt., “Daar zijn we na alle coronajaren hard aan toe, toch.”.