Kort nieuws uit Vlaardingen

Algemeen
Kort nieuws uit Vlaardingen.
Kort nieuws uit Vlaardingen. (Foto: stockphoto)

Compensatie van verwijderd groen

Om het verwijderde groen voor de aanleg van de Blankenburgverbinding te compenseren, wordt voor iedere boom die verdwijnt in dit project een nieuw exemplaar geplant. In Vlaardingen zijn inmiddels meer dan 800 bomen geplaatst en dit loopt nog verder op de komende jaren naar circa 1200 bomen. De aanleg van de Blankenburgverbinding betekent ook dat een stuk groen wijkt voor de aanleg van de nieuwe A24 en ook dit wordt gecompenseerd met nieuwe bomen of struiken. Echter, volgens de huidige wetgeving is deze 1-op-1-compensatie niet noodzakelijk. Rijkswaterstaat hecht er in het kader van duurzaamheid veel belang aan deze 100 procent compensatie door te voeren. In totaal betreft het de compensatie van zo’n 30 ha groen en dat zijn in deze regio ongeveer 6000 bomen. Bij de compensatie gaat het niet alleen om bomen die worden geplant vanwege de aanleg van de Blankenburgverbinding. Ook projecten die de Blankenburgverbinding raken, zoals het vervangen van een persriool door de gemeente Vlaardingen, zorgen ervoor dat nieuwe bomen moeten worden aangeplant.

Vogels kijken in de Heemtuin

Op zaterdag 7 mei om 10.00 uur zal Tom Schoenmakers een excursie verzorgen in de Heemtuin in de Westwijk onder het motto ‘vogels kijken, luisteren en herkennen’. Hij zal de deelnemers meenemen in de geheimen van de vogels in de Heemtuin. Er komen heel wat verschillende soorten vogels voor, zelfs de ijsvogel wordt soms gezien. Tom Schoenmakers zal verder iets vertellen over waar je op moet letten om vogels te herkennen door te kijken en te luisteren. Samen met Tom Schoenmakers wordt op deze manier de Heemtuin verkend. Belangstellenden kunnen voor deelname een mailtje sturen naar: tom.schoenmakers@gmail.com. Maar er is nog meer te doen in de Heemtuin, die onlangs is overgegaan van de gemeente Vlaardingen naar het Fonds Schiedam/Vlaardingen. Op zaterdag 14 mei wordt er een planten en stekken ruilbeurs gehouden, georganiseerd door Team Klavertje Vier. “Heb je tuinplanten gesplitst, gezaaid of gestekt? En ben je op zoek naar nieuwe planten voor je tuin of in huis? Kom dan naar deze ruilbeurs,” zegt Nelleke van der Luit. “Het is de bedoeling dat er met gesloten beurs wordt geruild. De planten wel graag opgepot en liefst met de naam erbij. Heb je niets om te ruilen? Stadslandbouw Van Ruytenburch zal aanwezig zijn met zaailingen en dahlias voor een klein prijsje.” De ruilbeurs is van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie: nellekevdl46@kpnmail.nl.

Nieuw clubrecord in Philadelphia

Fortuna-atlete Kristel van den Berg scherpt met enige regelmaat haar clubrecord op de 3000 meter steeplechase aan. Haar laatste verbetering realiseerde zij in Philadelphia tijdens de Penn Relays. De Vlaardingse studeert in Amerika en combineert dit met atletiek. En met succes. Kristel van den Berg kwam als tweede binnen in de nieuwe recordtijd van 10.05.75 minuten. Dichterbij huis in Vught, werden bij de eerste mastercompetitie twee clubrecords verbeterd. Martine Wassink-Stoop stootte met de kogel naar een afstand van 9.54 meter, drie centimeter verder dan Marlo Scheffers in 1990. Margaret Nijland verbeterde op de 400 meter het clubrecord en zette een knappe tijd neer 1.16.21 minuten. Ed Shew-a-Tjon evenaarde het clubrecord van Teo Maat op het verspringen met een spring van 4.60 meter.