‘Groot deel van de Broekpolder blijft onaangeroerd’

Algemeen
Paul van Vugt en de Federatie Broekpolder blijft onveranderd strijden om de Broekpolder zoveel mogelijk onaangeroerd te houden.
Paul van Vugt en de Federatie Broekpolder blijft onveranderd strijden om de Broekpolder zoveel mogelijk onaangeroerd te houden. (Foto: Peter Spek)

“Ik heb blijkbaar onvoldoende duidelijk gemaakt in mijn presentatie op de informatieavond over de sanering van de Broekpolder, wat er precies staat te gebeuren en daar zijn veel misverstanden over ontstaan,” zegt Paul van Vugt, bestuurslid van de Federatie Broekpolder. “Dat reken ik mij zelf aan en die onduidelijkheden wil ik graag uit de wereld helpen.”

DOOR PETER SPEK

“Ik had beter kunnen beginnen met het goede nieuws. Dat een groot deel van de Broekpolder onaangeroerd blijft. Van een kaalslag is zeker geen sprake. Wij hebben juist als federatie gevochten om de schade aan dit mooie natuurgebied zo dichtbij huis zo beperk mogelijk te houden en dat is ons gelukt,” zegt Paul van Vugt. Bij de presentie van de plannen werd de indruk gewekt, dat naast het oostelijk deel dat nu aangepakt wordt, zo’n 70 ha, daarna ook de rest van de Broekpolder gesaneerd zou worden. “Dat is absoluut niet de bedoeling,” zegt Paul van Vugt stellig. Wat is er nu precies afgesproken. Paul van Vugt gaat er even goed voor zitten. “Als alle partijen hun goedkeuring hebben gegeven, zal in het oostelijke deel van de Broekpolder de strook langs de Watersportweg worden aangepakt. Dat is het gebied rond Masamuda, het hondenlosloopgebied en het gebied net ten noorden hiervan, waar het mountainbikecircuit is gelegen. 

Juist door een leeflaag aan te brengen, zal de natuur er fors op vooruit gaan

Bij elkaar zo’n 70 van de 440 hectare die de Broekpolder groot is. Van het te saneren deel bestaat 11,9 hectare uit bos. Hiervan is het merendeel, 8,9 hectare van slechte kwaliteit. Veel omgevallen of afgebroken bomen en een veel te natte grond. Het overige deel bestaat voornamelijk uit verruigde grasgebieden met braamstruiken en solitaire bomen. In dit deel is goed te zien, dat de drins, pesticiden, die hier de grond vervuilen, ervoor zorgen dat de diversiteit en kwaliteit van de gewassen achter blijft bij die van een gezonde bodem. Juist door een leeflaag aan te brengen, zal de natuur er fors op vooruit gaan. Die grond moet dan natuurlijk wel van de juiste kwaliteit zijn en op een goede manier worden opgebracht, Zeker zo belangrijk is een schone afwatering van regenwater uit de Broekpolder. Door het grondwater te scheiden van regenwater door het aanbrengen van een leeflaag, kan regenwater verantwoord op de Vaart worden geloosd. Het vervuilde grondwater blijft achter in de polder,” aldus Paul van Vugt. 

Onaangeroerd

“En nogmaals de rest van de Broekpolder blijft onaangeroerd.” Vele jaren van onderhandelen zijn hieraan voorafgegaan. “En die hebben uiteindelijk tot dit compromis geleid. Daardoor is ook het bosgebied, dat grenst aan de golfclub tenslotte buiten de verplichte sanering gehouden. In de rest van de Broekpolder wordt absoluut geen kap overwogen. De Federatie Broekpolder blijft alert op de uitvoering. “Dat zijn wij zeker. Na het debacle van de sanering bij het Oeverbos. Morgenavond zal een definitieve stap gezet worden, als de gemeenteraad akkoord gaat met het beschikbaar stellen van een budget van anderhalf miljoen euro.