Paul van Vugt en de Federatie Broekpolder blijft onveranderd strijden om de Broekpolder zoveel mogelijk onaangeroerd te houden.
Paul van Vugt en de Federatie Broekpolder blijft onveranderd strijden om de Broekpolder zoveel mogelijk onaangeroerd te houden. (Foto: Peter Spek)

‘Groot deel van de Broekpolder blijft onaangeroerd’

11 mei, 14:23 Algemeen

“Ik heb blijkbaar onvoldoende duidelijk gemaakt in mijn presentatie op de informatieavond over de sanering van de Broekpolder, wat er precies staat te gebeuren en daar zijn veel misverstanden over ontstaan,” zegt Paul van Vugt, bestuurslid van de Federatie Broekpolder. “Dat reken ik mij zelf aan en die onduidelijkheden wil ik graag uit de wereld helpen.”

DOOR PETER SPEK

“Ik had beter kunnen beginnen met het goede nieuws. Dat een groot deel van de Broekpolder onaangeroerd blijft. Van een kaalslag is zeker geen sprake. Wij hebben juist als federatie gevochten om de schade aan dit mooie natuurgebied zo dichtbij huis zo beperk mogelijk te houden en dat is ons gelukt,” zegt Paul van Vugt. Bij de presentie van de plannen werd de indruk gewekt, dat naast het oostelijk deel dat nu aangepakt wordt, zo’n 70 ha, daarna ook de rest van de Broekpolder gesaneerd zou worden. “Dat is absoluut niet de bedoeling,” zegt Paul van Vugt stellig. Wat is er nu precies afgesproken. Paul van Vugt gaat er even goed voor zitten. “Als alle partijen hun goedkeuring hebben gegeven, zal in het oostelijke deel van de Broekpolder de strook langs de Watersportweg worden aangepakt. Dat is het gebied rond Masamuda, het hondenlosloopgebied en het gebied net ten noorden hiervan, waar het mountainbikecircuit is gelegen. 

Juist door een leeflaag aan te brengen, zal de natuur er fors op vooruit gaan

Bij elkaar zo’n 70 van de 440 hectare die de Broekpolder groot is. Van het te saneren deel bestaat 11,9 hectare uit bos. Hiervan is het merendeel, 8,9 hectare van slechte kwaliteit. Veel omgevallen of afgebroken bomen en een veel te natte grond. Het overige deel bestaat voornamelijk uit verruigde grasgebieden met braamstruiken en solitaire bomen. In dit deel is goed te zien, dat de drins, pesticiden, die hier de grond vervuilen, ervoor zorgen dat de diversiteit en kwaliteit van de gewassen achter blijft bij die van een gezonde bodem. Juist door een leeflaag aan te brengen, zal de natuur er fors op vooruit gaan. Die grond moet dan natuurlijk wel van de juiste kwaliteit zijn en op een goede manier worden opgebracht, Zeker zo belangrijk is een schone afwatering van regenwater uit de Broekpolder. Door het grondwater te scheiden van regenwater door het aanbrengen van een leeflaag, kan regenwater verantwoord op de Vaart worden geloosd. Het vervuilde grondwater blijft achter in de polder,” aldus Paul van Vugt. 

Onaangeroerd

“En nogmaals de rest van de Broekpolder blijft onaangeroerd.” Vele jaren van onderhandelen zijn hieraan voorafgegaan. “En die hebben uiteindelijk tot dit compromis geleid. Daardoor is ook het bosgebied, dat grenst aan de golfclub tenslotte buiten de verplichte sanering gehouden. In de rest van de Broekpolder wordt absoluut geen kap overwogen. De Federatie Broekpolder blijft alert op de uitvoering. “Dat zijn wij zeker. Na het debacle van de sanering bij het Oeverbos. Morgenavond zal een definitieve stap gezet worden, als de gemeenteraad akkoord gaat met het beschikbaar stellen van een budget van anderhalf miljoen euro. 

Afbeelding
Bliksem slaat in molen Kortedijk Vlaardingen Algemeen 19 mei, 15:24
Afbeelding
Laatste concert Animato zal veel emoties losmaken Algemeen 19 mei, 14:23
Afbeelding
‘Weer lekker uitbundig samen zingen’ Algemeen 19 mei, 12:38
Afbeelding
Superdrogist Die Grenze stapt in voormalige V&D Algemeen 19 mei, 10:10
Afbeelding
Familiemusical Belle en het Beest in Vlaardingen Algemeen 19 mei, 10:10
Afbeelding
Laatste Historische zitmuur in Vlaardingen in de maak Algemeen 19 mei, 08:16
Afbeelding
Maarten van Rossem op de planken in Vlaardingen Algemeen 18 mei, 14:23
Afbeelding
Vogelen voor de vroege vogels Algemeen 18 mei, 13:07
Afbeelding
Nieuw college met zes wethouders moet Vlaardingen uit het slop trekken Algemeen 18 mei, 12:34
Afbeelding
Sanering deel Broekpolder een feit Algemeen 18 mei, 08:12
Afbeelding
Column: Topstart Algemeen 17 mei, 16:34
Afbeelding
Nederlands damesteam naar WK Vliegvissen Algemeen 17 mei, 14:20
Afbeelding
‘We gaan voluit voor de landstitel’ Algemeen 17 mei, 10:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.