In Memoriam: Paula Kouwenhoven, altijd in balans

Algemeen
Paula Kouwenhoven betekende veel voor de kunsten in de hele regio.
Paula Kouwenhoven betekende veel voor de kunsten in de hele regio. (Foto: archief Jeroen van Schie)

Ze deed nog mee aan de Geuzenmaandtentoonstelling in maart in de Grote Kerk van Vlaardingen. Onlangs was ze nog geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Op zondag 1 mei is Paula Kouwenhoven op 68-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overleden.

Door Kor Kegel

Ze woonde in Delft met haar echtgenoot Jeroen van Schie, architect. In 1998 kochten ze een vervallen boerderij, gelegen tussen de Delftse Schie en de A13. Ze toverden het om tot het kunstencentrum World Art Delft, waar ze geregeld ook Vlaardingse kunstenaars uitnodigde om er te exposeren, onder wie Frans de Winter, Beaty Czetö en Zhanhong Liao. Er was een wisselwerking, want als beeldend kunstenaar nam ze zelf ook deel aan exposities in Vlaardingen, laatstelijk nog in Museum Vlaardingen, georganiseerd door Hans Rikken en Cees Eykelenboom.

Rond haar woning creëerde ze een beeldenpark, Land Art Delft, en er kwam ook een Hortus Oculus, een beeldentuin voor mensen met een visuele beperking. Een favoriet citaat van haar was van Oscar Wilde: “Het is door middel van kunst, en alleen kunst, dat we onszelf kunnen beschermen tegen de smerige gevaren van het werkelijke bestaan.”

Paula Kouwenhoven organiseerde tentoonstellingen, lezingen en workshops. Haar artistieke leven omspant veertig jaar. Ze was op zoek naar de steen der wijzen en innerlijke groei. In haar kosmos ging het om pure schoonheid en het vinden van de juiste balans – haar sterrenbeeld was immers Weegschaal. Zo bewaarde ze het evenwicht tussen observatie en verbeeldingskracht.

Een bekend en opvallend kunstwerk van Paula Kouwenhoven is de huizenhoge tulpenpiramide in Delfts blauw, te zien vanaf de A13.

De uitvaartplechtigheid heeft inmiddels plaatsgevonden.