Kunstenaars steunen Oekraïense collega met opbrengst expositie ‘Symbiose’

Algemeen
'Marks of my feelings' is de titel van dit vijfdelige werk van de Macedonische kunstenares Ana Ivanovska. Het getuigt van een constante zoektocht naar haar gevoel van eenheid met het universum door liefde, verbinding en saamhorigheid. Tijdens het corona-isolement kreeg ze op een dieper niveau een band met haar kind en dat inspireerde. Het is een persoonlijk verhaal van vereniging met wat dierbaar is.
'Marks of my feelings' is de titel van dit vijfdelige werk van de Macedonische kunstenares Ana Ivanovska. Het getuigt van een constante zoektocht naar haar gevoel van eenheid met het universum door liefde, verbinding en saamhorigheid. Tijdens het corona-isolement kreeg ze op een dieper niveau een band met haar kind en dat inspireerde. Het is een persoonlijk verhaal van vereniging met wat dierbaar is. (Foto: Ana Ivanovska)

De zes kunstenaars, die vanaf zaterdag 14 mei in De Windwijzer exposeren, zijn overeengekomen dat ze twintig procent van de opbrengst van de kunstverkoop schenken aan een collega in Oekraïne. Het past in het thema van de expositie: ‘Symbiose & Coëxistentie’.

Door Kor Kegel

Aanleiding zijn twee ingrijpende gebeurtenissen: de coronapandemie van de afgelopen twee jaar en de oorlog van Poetin tegen Oekraïne. “Door de geschiedenis heen hebben we met behulp van religie, filosofie, kunst en muziek onderzocht wat het doel van ons bestaan is. Het blijft een ongrijpbare vraag. Maar met de pandemie heeft de wereld een dramatische periode doorgemaakt. Hoe je ook denkt over de zin van het leven, in deze moeilijke tijden is er een sterke tendens om verenigd te zijn. Ongeacht onze nationaliteit of overtuiging, het is voor iedereen een periode van bezinning geweest,” staat in de educatieve informatie over de tentoonstelling, samengesteld door .de Vlaardingse kunstenares Zhanhong Liao in samenwerking met De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.

Hoe heftig kan het zijn als dan door corona een geest van verbroedering ontstaat, tegelijk zich een schrikbarende oorlog voltrekt die duizenden levens heeft geëist in Oekraïne. Het lijkt een horrorfilm, maar het is allemaal echt. Wat niemand in beschaafde landen had verwacht, blijkt zich zomaar voor te doen. Massamoorden, culturele en stedenbouwkundige verwoesting, beestachtigheden. “Wat kunnen we doen in naam van menselijkheid en solidariteit?” was de centrale vraag aan de zes deelnemende kunstenaars in De Windwijzer.

Ze komen uit zeer verschillende windstreken. Ana Ivanovska komt uit Noord-Macedonië en maakt fotomontages. Avijit Mukherjee komt uit India en maakt prenten. Elisabeth Melkonyan komt uit Oostenrijk en maakt objecten. Janick Ericksen komt uit Canada en maakt expressieve mixed-media-schilderijen. Oreilly Jacinta komt uit Ierland en maakt abstract werk. Zhanhong Liao uit Vlaardingen toont aquarellen. Alle zes spelen ze met de begrippen symbiose en coëxistentie: harmonieus samenleven, vreedzaam naast elkaar bestaan. De kunstenaars zijn door Zhanhong persoonlijk uitgenodigd.

Alle kunstwerken zijn te koop. De kunstenaars zijn overeengekomen om twintig procent van de inkomsten te schenken aan Valentina Samoilik-Artushenko, een bevriende kunstenares in de Oekraïense stad Charkov. Zij verblijft momenteel in Polen. “Tijdens de tentoonstelling zullen we een goed moment vinden om online met haar te chatten,” zegt Zhanhong.

De opening is volgende week zaterdag om 15.00 uur. Elisabeth Melkonyan geeft een live optreden onder de titel ‘Fear of the War against the Vivacity of Freedom’.

Twee kunstenaars geven de avond ervoor een lezing, die om 20.00 uur begint. Op vrijdag 3 juni geeft Janick Ericksen om 14.00 uur een schilderworkshop. De expositie duurt tot en met vrijdag 15 juli.