Onderzoek naar mogelijkheden langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen locatie Vergulde Hand West

Algemeen
Vlaardingen onderzoekt de mogelijkheid voor opvang Oekraïense vluchtelingen bij Vergulde Hand West.
Vlaardingen onderzoekt de mogelijkheid voor opvang Oekraïense vluchtelingen bij Vergulde Hand West. (Foto: stockphoto)

De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen.  We zien in Vlaardingen vooral veel moeders met kinderen waarvan de vaders in Oekraïne zijn om te vechten voor hun land. De vluchtelingen komen hier in de hoop dat ze weer terug kunnen keren naar een vrij Oekraïne.

Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt. Naast noodopvang voor de korte termijn is er daarom ook behoefte aan opvang voor langere tijd. Samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) doet de gemeente Vlaardingen mee aan een pilot. Hierbij onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor het opvangen van 1.000 Oekraïners voor tenminste drie tot vijf jaar in Vlaardingen. De locatie die hiervoor in beeld is, is een stuk grond naast bedrijventerrein Vergulde Hand West.
De gemeente heeft meerdere locaties in het onderzoek betrokken. Daarbij heeft de gemeente specifiek gekeken naar locaties waar nog geen plannen in uitvoering worden gebracht en tijdelijke woningbouw mogelijk is. De locatie Vergulde Hand West is de enige plek in Vlaardingen waar nog geen contractuele afspraken zijn gemaakt voor ontwikkelingen en waar kansen zijn voor grootschalige opvang. Burgemeester Bert Wijbenga: “Ik ben er trots op dat wij als Vlaardingers onze nek willen uitsteken om te kijken of het mogelijk is om een tijdelijk thuis te bieden aan een grote groep Oekraïense mensen in onze stad.”
Het terrein is door de metrolijn gescheiden van de Westwijk, maar de (wandel- en fiets)afstand tot het openbaar vervoer en andere voorzieningen zoals supermarkten is niet heel ver. De locatie is op dit moment niet in gebruik en de grond is geschikt voor woningbouw.
De gemeente onderzoekt op dit moment of het haalbaar is om na de zomer te starten met het tijdelijk plaatsen van ca. 400 flexwoningen op deze locatie. Wethouder Wonen Ivana Somers: “Het gaat om woningen met een levensduur van minimaal 20-30 jaar die demontabel en verplaatsbaar zijn. De woningen kunnen dan later voor Vlaardingse woningzoekenden ingezet worden. Overigens gaat de gemeente ook op andere plekken in de stad onderzoeken hoe versneld woningen kunnen worden gerealiseerd voor Vlaardingse woningzoekenden.”
Door mee te doen aan de pilot doet de gemeente ervaring op met tijdelijke woningbouw. Uitgangspunt is dat het ontwikkelen van een grote opvanglocatie voor Oekraïners gescheiden gebeurt van de reguliere woningmarkt, het huisvesten van statushouders en het opvangen van asielzoekers.
Er wordt ook in kaart gebracht wat het betekent voor zaken als onderwijs, zorg en andere voorzieningen om tijdelijk 1.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. De gemeente zorgt ervoor dat Oekraïense volwassenen aan het werk kunnen gaan of vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast wordt er opvang geboden aan mensen met een beroep waar behoefte aan is, zoals leerkrachten en zorgpersoneel, zodat de druk op die sectoren niet verder wordt verhoogd. Eind mei levert de gemeente een voorstel op waar alle plussen en minnen, kansen en risico’s en kosten in opgenomen zijn. Dit voorstel is tegelijk een blauwdruk voor andere gemeenten. Op basis van dit voorstel neemt het Rijk een besluit. Streven is om na de zomer de eerste woningen te bouwen. Alleen bij een positief besluit, worden de plannen uitgevoerd, omdat het Rijk de kosten hiervoor moet dragen. Zodra duidelijk wordt of de plannen haalbaar zijn, worden ondernemers van De Vergulde Hand West en inwoners aan de zuidkant van de Westwijk uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Dan worden de plannen toegelicht en kunnen er vragen worden gesteld door inwoners en ondernemers.