Nieuw college met zes wethouders moet Vlaardingen uit het slop trekken

Algemeen
Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt Vlaardingen de komende vier jaar bestuurd door zes wethouders met van links naar rechts: Jacky Silos, Koen Kegel, Lianne van Kalken, Arnoud Proos, Ivana Somers en Bart Bikkers. (Foto: Peter Spek)
Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt Vlaardingen de komende vier jaar bestuurd door zes wethouders met van links naar rechts: Jacky Silos, Koen Kegel, Lianne van Kalken, Arnoud Proos, Ivana Somers en Bart Bikkers. (Foto: Peter Spek)

Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt Vlaardingen de volgende vier jaar bestuurd door niet minder dan zes wethouders. Een opmerkelijke uitkomst van het afgelopen maandagmiddag gepresenteerde coalitieakkoord, opgesteld door VVD, GroenLinks, VV20000/leefbaar Vlaardingen, D66, CDA en ChristenUnie/SGP. Op dit moment wordt de stad geleid door vier wethouders.

DOOR PETER SPEK

Nieuw in het voorgestelde college van burgemeester en wethouders zijn Koen Kegel van D66, Lianne van Kalken van GroenLinks en de uit Barendrecht afkomstige Arnoud Proos van ChristenUnie/SGP. Ondanks de uitkomst van de verkiezingen in maart, waarbij vijf partijen, VV2000/leefbaar Vlaardingen, GroenLinks, ONS.Vlaardingen, Socialistische Partij en de VVD met alle vijf vier zetels, de voorkeur kreeg van de Vlaardingse kiezer, is er toch gekozen om de huidige coalitie nieuw leven in te blazen. “Na de verkenning van Ivo Opstelten, bleek toch dat er te veel verschillen van mening waren om een coalitie te vormen van de vijf partijen die met vier zetels uit de verkiezingsstrijd kwamen, daarom is er met voortvarendheid gewerkt aan deze huidige coalitie, maar wel in een nieuw jasje”, zegt Bart Bikkers van de VVD. “Met een grote ambitie om Vlaardingen weer smoel te geven gaan wij aan het werk”, liet hij bij de presentatie van het coalitieakkoord weten op een winderige Waterpoort.

Pijnpunten

“Wij willen samen met de gemeenteraad de pijnpunten van de stad aanpakken, daarom is het een akkoord op hoofdlijnen. De gemeenteraad krijgt alle kans om zelf met voorstellen te komen en die zullen wij dan op haalbaarheid beoordelen”, laat Bart Bikkers weten. Om structuur te geven aan de besluitvorming zijn acht stadsplannen op papier gezet om Vlaardingen met incidentele financiële injecties uit het slop te trekken. Genoemd zijn de Rivierzone, binnenstad, Westwijk, de energietransitie, groen, veilig, leefbaar en zorgzaam Vlaardingen. Voor al deze thema’s is in de begroting voor de komende jaren extra geld uitgetrokken. “Per jaar kan dat oplopen tot 15 miljoen euro en daarmee kunnen wij de stad, naast al die andere investeringen een behoorlijke oppepper geven en dat is hard nodig.” Het geld is beschikbaar gekomen om fors in te steken op het herstelplan en waar nodig te bezuiniging en minder met externe medewerkers te werken.

Vertrouwen

Een belangrijk item in het nieuwe collegeprogramma is om het vertrouwen van de kiezer voor de politiek terug te winnen. “Met een opkomstpercentage van 42 procent moeten wij ons natuurlijk schamen en dat moet over vier jaar hoger zijn. Dit coalitieprogramma ademt die geest uit, daar heb ik het volste vertrouwen in”, aldus de VVD-politicus aan de oever van de Vlaardinger Vaart. Een coalitieprogramma zonder een thema kan tegenwoordig niet meer. ‘Groei en bloei van Vlaardingen’ kreeg het akkoord als titel mee en daar zal het laatste woord nog niet over zijn gezegd in relatie met de plannen om een gedeelte van de Broekpolder te saneren. “Laat voorop staan, dat de plannen van de sanering van de Broekpolder, waar zoveel over te doen is, alleen maar ten doel heeft de Broekpolder binnen zeven jaar rijker te maken aan natuur, waarbij, ik zeg het nogmaals hardop, woningbouw niet aan de orde is”, aldus de nieuwe wethouder Lianne van Kalken van GroenLinks en dat werd luid en duidelijk ondersteund door het gehele nieuwe college.