Opening clubhuizencomplex voor de scouts

Algemeen
Troj de Leede, van de scoutingvereniging de Wesselgroep, voert op de nieuwe accommodatie in de Broekpolder een groepje scouts aan dragend met een vlot richting de Vlaardinger Vaart.
Troj de Leede, van de scoutingvereniging de Wesselgroep, voert op de nieuwe accommodatie in de Broekpolder een groepje scouts aan dragend met een vlot richting de Vlaardinger Vaart. (Foto: Peter Spek)

Uniek voor Nederland, zo mag het nieuwe scoutingcentrum met vier prachtige clubhuizen genoemd worden, dat is verrezen aan de rand van de Broekpolder, op een steenworp afstand van de Vlaardinger Vaart. De vier Vlaardingse scoutingclubs Marnix van Sint Aldegonde, Maurits Viool, Wesselgroep en Willem de Zwijger, alsmede de scoutingshop hebben onderdak gevonden op deze voor Vlaardingen prachtige locatie.

DOOR PETER SPEK

Aanstaande zaterdag zal burgemeester Bert Wijbenga en de directeur van Scouting Nederland, Fedde Boersma, de openingshandeling verrichten op het complex gelegen aan de Watersportweg. “Eindelijk”, zegt Troj de Leede, de spreekbuis van de vier scoutingclubs, “Wij zijn al tien jaar bezig met het maken van plannen om deze verhuizing te realiseren en de laatste twee jaar waren zeer intensief vanaf het moment, dat de clubhuizen daadwerkelijk werden geplaatst,” aldus Troj de Leede, zelf lid van de Wesselgroep. “Maar er is ook reikhalzend uitgekeken naar het moment van aanstaande zaterdag, als de officiële opening zal plaatsvinden, een voor de Vlaardingse scoutingwereld historisch moment. Het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen, dat vier scoutingclubs elkaar hebben gevonden op één complex, maar wel alle vier met een eigen accommodatie.” En de ruim zeshonderd scouts mogen trots zijn op hun nieuwe onderkomen. 

Compensatiegelden

“En dat zijn wij ook, maar er is veel werk aan vooraf gegaan. Nu kunnen wij echt met onze scoutingactiviteiten aan de slag.” De verhuizing van de scoutingclubs werd noodzakelijk, toen de plannen voor de aanleg van de Blankenburgverbinding, aan de andere kant van de Broekpolder, gestalte kreeg. “Wij moesten daarvoor plaatsmaken en via compensatiegelden van Rijkswaterstaat zijn de vier clubhuizen op de nieuwe accommodatie gerealiseerd, maar wij hebben zelf ook de nodige werkzaamheden moeten verrichten en financiële middelen moeten genereren voor het verder inrichten van de clubhuizen, zegt Troj de Leede. De vier clubhuizen hebben voor scouting begrippen een moderne strakke uitstraling, waar menige sportclub in Vlaardingen jaloers op zal zijn. De nieuwe accommodaties zijn duurzaam en klimaatvriendelijk gebouwd met sedumdaken, zonnepanelen en vloerverwarming met als uiteindelijk doel de energie op te wekken zonder fossiele brandstof. “Maar vergeet niet, dat wij onze scoutingactiviteiten buiten op het terrein niet uit het oog zullen verliezen. Scouting is toch vooral lekker rotzooien in de natuur, vies worden van de modder en leren om met beperkte middelen te overleven, maar ook leren koken en met elkaar omgaan op kamp, allemaal facetten, die een verrijking zijn van je bestaan,” besluit Troj de Leede.