Sanering deel Broekpolder een feit

Algemeen
Neill Voorburg, fractie voorzitter van GroenLinks, liet weten een voorstander te zijn van een gefaseerde sanering van een deel van de Broekpolder.
Neill Voorburg, fractie voorzitter van GroenLinks, liet weten een voorstander te zijn van een gefaseerde sanering van een deel van de Broekpolder. (Foto: UWM/PS)

Met achtentwintig stemmen voor en drie stemmen tegen ging de Vlaardingse gemeenteraad vorige week donderdagavond akkoord met een investering van anderhalf miljoen euro om een deel van de Broekpolder te saneren. Dit onderwerp leverde binnen en buiten het stadhuis veel discussies op.

DOOR PETER SPEK

De provincie Zuid-Holland had de raadsleden het mes op de keel gezet. Bij de voorgestelde sanering wordt zeventig procent van de kosten vergoed door de provincie. Met op de achtergrond de verplichting om het oostelijke gebied van 70 hectare, gelegen naast de Watersportweg, te voorzien van een nieuwe leeflaag van één meter grond, met als gevolg kap van een groot deel van het gebied, dat leverde toch de nodige emoties op.

Zware metalen

Geld en woningbouw in het groene gebied liep als een rode draad door de discussie heen. Neill Voorburg, fractievoorzitter van GroenLinks, deed in een uiterste poging nog de noodzaak aan te tonen van deze sanering. “Dit gebied waarover wij nu praten is ernstig vervuild. De zware metalen worden hier niet afgebroken en dat is fataal voor dit gebied. En neem daarbij de verplichting die wij als gemeente hebben gekregen om binnen veertig jaar deze sanering uit te voeren. Doen wij dat niet, dan mogen wij geen enkele ingreep doen in dit gebied zonder eerst te saneren,” was zijn uitleg.

Verbod woningbouw

Veel fracties hadden de zorg, dat sanering de weg vrijmaakte voor op termijn woningbouw in de Broekpolder. Willem de Man, van de Socialiste Partij, deed in een uiterste poging om via een motie de vervuiler, in dit geval het Havenbedrijf Rotterdam, hierop aan te spreken om de kosten voor haar rekening te nemen. De motie werd met ruime meerderheid, met 27 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen, terwijl het college van B&W bij het kabinet moet aandringen om een definitief verbod af te kondigen op woningbouw in dit gebied.