Juf Anne-Miek rechts overhandigde wethouder Jacky Silos in de turnzaal van IKC De Wereldwijzer de eerste doos huidskleur-potloden. (foto: UWM/gsv)
Juf Anne-Miek rechts overhandigde wethouder Jacky Silos in de turnzaal van IKC De Wereldwijzer de eerste doos huidskleur-potloden. (foto: UWM/gsv) (Foto: )

‘Juf, mijn kleurtje zit er niet bij’

Algemeen

Het was zomaar een schooldag als altijd en voor de kinderen van juf Anne-Miek tijd voor het tekenuurtje. “Wat vinden jullie ervan als je jezelf eens tekent”, was het voorstel. Het leverde algemene instemming op. Aan de slag dus. Totdat er eentje aan inkleuren toe was, de vinger opstak en de juf erop wees dat hij het potlood met zijn kleurtje miste. 

Roze was er wel. En bruin. Maar op IKC De Wereldwijzer in de Zuidwijk komt een veel grotere variatie aan huidskleuren voor. De kleurdoos hield daar geen rekening mee. Daar sta je dan als juf, die door groep 4 als alwetend gezien wordt, Het kan toch niet zo zijn, dat ze zichzelf niet herkennen op hun eigen tekening, besefte ze. “Pas toen zijn we ons gaan realiseren, dat het opvallend en verbazingwekkend is, dat niemand er ooit bij stilgestaan heeft, dat de realiteit anders is dan die twee kleuren”.

“We pakken het op en gaan er een project van maken”, reageerde Sjaak van Steenbergen spontaan, nadat hij door Anne-Miek van der Loo om hulp gevraagd was. Van Steenbergen is de voorman van de naar hem genoemde Sjaak Foundation, een soort Fonds Schiedam-Vlaardingen en omstreken, maar dan wel, is de uitleg, “alleen voor kleine projecten”. Dat werd die huidskleuren-kleurdoos. Hij speurde op internet, klopte op zijn beurt aan bij Hoogerwerf-for-Office en zocht en kreeg financiële bijstand van het Fonds, gemeente Vlaardingen en SIKO Onderwijs.

Huidskleur- potloden voor leerlingen basisscholen

“Kijk om je heen en zie hoeveel verschillende kleuren huid er zijn. Dat maakt ons uniek en mooi. Dat moet je ook op papier kunnen overbrengen”, vertelde juf Anne-Miek aan een zaal vol leerlingen voordat ze wethouder Jacky Silos de eerste doos overhandigde. “Het maakt me supertrots dat het gelukt is.” De wethouder voegde er aan toe, dat Vlaardingen 150 verschillende nationaliteiten huisvest: “Dat zie je terug op de scholen. We zijn de eerste gemeente waar deze set potloden op de basisscholen uitgedeeld wordt. Daarmee maak je ook huidskleur in al zijn varianten bespreekbaar.”  

Vrijwilligers van de Sjaak Foundation hebben 1500 doosjes, voorzien van een Visbank-sticker, gevuld. Die worden verdeeld over de Vlaardingse basisscholen. Martijn van de Prins Willem Alexander-school, die met een delegatie leerlingen aanwezig was, mocht er als eerste één afhalen.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nieuws in het kort Algemeen 1 jul, 07:26
Afbeelding
Agenda voor Vlaardingen Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Gekissebis rond parkeersores in Holy-Noord Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Wie waren de dappere onderdakgevers voor Freddy Algemeen 30 jun, 07:45
Afbeelding
Minecraft vakantiespecial in bibliotheek Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
ABN AMRO kantoor Vlaardingen gaat sluiten: Organisatie richt zich op digitale dienstverlening Algemeen 29 jun, 12:59
Afbeelding
‘Ik laat mij niet zomaar uitspugen als 50-plusser’ Algemeen 29 jun, 12:34
Afbeelding
ViB GymExtra bekroond tot het beste beweeginitiatief van Zuid-Holland Algemeen 29 jun, 07:43
Afbeelding
Column: Aan dovemansoren Algemeen 28 jun, 16:16
Afbeelding
Van Aerssenstraat krijgt de post weer, maar waar blijft de niet bezorgde? Algemeen 28 jun, 14:40
Afbeelding
Vlaardingse Nieke komt met tweede single: ‘Leef je leven’ Algemeen 28 jun, 14:32
Afbeelding
CWO trots op zijn jeugd Algemeen 28 jun, 07:47
Afbeelding
Veel tranen van verdriet vloeiden rijkelijk voor Zara aan de Holysingel Algemeen 27 jun, 15:19
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief