Hans Treurniet en Alies Spliet bij de Bethelkerk waar de Cantatedienst zal worden gehouden.
Hans Treurniet en Alies Spliet bij de Bethelkerk waar de Cantatedienst zal worden gehouden. (Foto: Frans Assenberg)

Cantate met trompet en pauken: ‘Ik werd door deze muziek gegrepen’

Algemeen

Het bestuur van de Stichting Cantates Vlaardingen organiseert een indrukwekkende cantate. Uitgevoerd wordt de compositie ‘Lobet Gott in seinen Reichen’, het Himmelfahrtsoratorium (BWV 11) van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Tevens wordt uitgevoerd het motet ‘Veni Sancte Spiritus’ van Carl Gottlieb Reißiger (1798-1859). Dit motet is geschreven voor vierstemmig koor (SATB). Maar, waarom deze mooie werken van de Bach?
Volgens het stichtingsbestuur gaat het goed met de organisatie en de uitvoeringen. Er zijn diverse sponsoren en die steunen en de fondsen zijn belangrijk. Voorzitter Hans Treurniet: “De bezoekers zijn trouw en dragen bij in de kosten. Ook de landelijke PKN (Protestantse Kerken in Nederland) dragen eraan bij. Daarmee blijft ook de Lutherse traditie bewaard. De cantate staat centraal. Voor bestuurslid Alies Spliet voelt een dergelijk kerkdienst ‘als een warm bad.’ De voorzitter: “In de tijd van Bach zat de kerk in Leipzich helemaal vol met wel zevenhonderd mensen. Het koor stond daar voor de musici. Bij ons is het andersom. Wie weet gaan wij ook dat proberen.” De canatediensten worden gehouden in de dorpsachtige Bethelkerk. Dat bevalt wel want de klank is goed, het is een mooie intieme ruimte en de samenwerking met de wijkgemeente is goed.

Het geheim van Bach

“De muziek van Bach is meer dan getallen en structuur”, zegt Hans Treurniet: “Maar ook warmte en gevoel. Het is een combinatie van het verstand en het gevoel. Zijn muziek zit ook heel structureel in elkaar. Het vierstemmig koor zingt door elkaar maar het past allemaal netjes in elkaar.” Alies is daar wel mee eens: “Je hoort het ook meteen als er iets van Bach wordt uitgezonden. Zelfs als je het bijvoorbeeld nooit hebt gehoord. In het verleden werd ik door deze muziek gegrepen.” Hans Treurniet over Bach: “We associëren zijn muziek vaak met streng en ook op afbeeldingen zie je dat. Maar het ‘Himmelfahrtsoratorium’ dat nu op het programma staat is een oratorium (muzikaal Bijbels drama f.a.) dat met een bezetting heeft met trompetten en pauken, dat swingt helemaal. Als je die muziek hoort …” Dus op naar de sfeervolle Bethelkerk. De tweede cantate dit jaar is op zondagmiddag op 29 mei in de Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26 te Vlaardingen, aanvang 17.00 uur en wordt uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam, Collegium Delft, orgelcontinuo en hoofdorgel: Arjen Leistra, solisten: Merel van Geest (sopraan), Annette Vermeulen (alt), Arco Mandemaker (tenor) en Johan Vermeer (bas). Algehele muzikale leiding: Bas van Houte. Iedereen is in principe welkom, nog wel covidregels, zie hiervoor de website van de kerk: https://www.ambachtoost.nl/extra_nieuws.

Iedere cantate wordt normaliter afgesloten met een gezongen koraal. Voorzitter Treurniet zegt erover: “Dit is nu ook, maar in dit geval wordt iedere regel afgewisseld door een orkest dat nogal uit zijn dak gaat. Er een groot orkest dat normaal bestaat uit zes, zeven, acht muzikanten.” “Nu zijn er dertien,” volgens,” Alies Spliet. “het orkest hoeft zich dus niet in te houden.” Een bijzondere cantatedienst derhalve.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nieuws in het kort Algemeen 1 jul, 07:26
Afbeelding
Agenda voor Vlaardingen Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Gekissebis rond parkeersores in Holy-Noord Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Wie waren de dappere onderdakgevers voor Freddy Algemeen 30 jun, 07:45
Afbeelding
Minecraft vakantiespecial in bibliotheek Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
ABN AMRO kantoor Vlaardingen gaat sluiten: Organisatie richt zich op digitale dienstverlening Algemeen 29 jun, 12:59
Afbeelding
‘Ik laat mij niet zomaar uitspugen als 50-plusser’ Algemeen 29 jun, 12:34
Afbeelding
ViB GymExtra bekroond tot het beste beweeginitiatief van Zuid-Holland Algemeen 29 jun, 07:43
Afbeelding
Column: Aan dovemansoren Algemeen 28 jun, 16:16
Afbeelding
Van Aerssenstraat krijgt de post weer, maar waar blijft de niet bezorgde? Algemeen 28 jun, 14:40
Afbeelding
Vlaardingse Nieke komt met tweede single: ‘Leef je leven’ Algemeen 28 jun, 14:32
Afbeelding
CWO trots op zijn jeugd Algemeen 28 jun, 07:47
Afbeelding
Veel tranen van verdriet vloeiden rijkelijk voor Zara aan de Holysingel Algemeen 27 jun, 15:19
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief