‘Deze MCD is te klein voor een Boon’s Markt’

Algemeen
Tot teleurstelling van nogal wat klanten sluit deze MCD op de Dirk de Derdelaan op zaterdag 2 juli definitief zijn schuifdeuren. (foto: UWM/gsv)
Tot teleurstelling van nogal wat klanten sluit deze MCD op de Dirk de Derdelaan op zaterdag 2 juli definitief zijn schuifdeuren. (foto: UWM/gsv) (Foto: )

De Westwijk treurt. Niet massaal. Wel de klantenkring van supermarkt MCD, die heeft aangekondigd binnenkort de deuren te sluiten en in de winkelrij van de Dirk de Derdelaan een enorme leegte achterlaat. Het tij is echter, zoals een vaste klant in een aan deze krant gezonden brief hoopt, niet meer te keren: op zaterdag 2 juli gaat de schuifdeur voor de laatste maal en definitief op slot. “Want”, is het argument, “deze locatie is niet om te bouwen tot een Boon’s Markt.”

DOOR GERARD S. VERVER

“De MCD aan de Dirk de Derdelaan is al sinds de komst als kleine buurtsuper een begrip in de Westwijk”, weet Johanneke Verkade-Baars die het protest tegen de sluiting leidt. “Na de verbouwing in 2005 is het uitgegroeid tot een volwaardige supermarkt met een breed assortiment aan verse producten. En later ook nog eens uitgebreid met een Primera”, onderbouwt ze haar pleidooi. “In de winkelstraat is het mede daardoor gezellig toeven en zorgt voor een goede doorloop en aanloop naar de andere winkels op het rijtje”.

Ze ziet het niet alleen als een gemis voor de vaste klanten, maar ook als een grote klap voor de meer dan dertig medewerkers. “Zij vormen een hecht team. Sommigen werken er al meer dan dertig jaar.”

Het was qua omzet zeker geen verkeerde winkel

“Ze kennen hun klantjes en vormen een aanspreekpunt. Dat scoort vooral bij ouderen, die vriendelijk geholpen worden, hulp krijgen bij het inpakken van hun boodschappen en er even een praatje kunnen maken.” Ze vraagt zich af of een teruglopende omzet voor de supermarktketen, de in Dordrecht gevestigde Boon Food Groep, wellicht de reden is om het filiaal op te heffen. “In de omgeving zijn woningen en appartementen gesloopt, is het aantal omwonenden dus afgenomen en ontbrak tijdens de lockdowns de aanloop van studenten van het nabijgelegen Albeda College. Binnenkort wordt er echter weer volop gebouwd. Dan zal de toeloop en omzet zeker weer toenemen.” 

Het hoogte van de omzet is echter geenszins de reden om het filiaal op te heffen, reageert desgevraagd Rene van Zijderveld namens Boon Food Group. “Het was qua aanloop en omzet geen verkeerde winkel.” 

Het pand is te klein

Hij heeft begrip voor de teleurstelling. “Wij hebben daar een lange geschiedenis, maar soms moet je keuzes maken. We zijn namelijk bezig met het ombouwen alle MCD’s naar een Boon’s Markt (zoals er in Vlaardingen al één is in het Van Hogendorp-kwartier, red.). De locatie in de Vlaardingse Westwijk voldoet echter niet aan onze normen. Het is er te klein en het plafond te laag en om die redenen niet geschikt om er de Boon’s-formule in onder te brengen.” Van Zijderveld sluit niet uit, dat er zich ooit een Boon’s Markt in het westelijk stadsdeel zal vestigen. “Dan moet er wel een pand beschikbaar komen waar wij in passen en aan onze eisen voldoet. We weten niet wat er wel of niet staat te gebeuren.  Voor zover onze informatie strekt is er niet iets te verwachten, dat voor ons interessant is “

Helemaal supermarktloos wordt de West- en Zuidwijk na het sluiten van de MCD evenwel niet. Op een steenworp afstand zijn op Plein West drie alternatieven.