‘Wie heeft er in de afgelopen 45 jaar niet een bloemetje, boeket of krans besteld bij bloemist Jac. Verkuil’

Algemeen
Burgemeester Bert Wijbenga met de bos rozen op de laatste verkoopdag dinsdag bij bloemist Jac. Verkuil.
Burgemeester Bert Wijbenga met de bos rozen op de laatste verkoopdag dinsdag bij bloemist Jac. Verkuil. (Foto: Sietske Verkuil)

In het geheim had burgemeester Bert Wijbenga, onder een gefingeerde naam, gistermiddag rond vijf uur, een bos mooie rode rozen besteld bij bloemist Jac. Verkuil aan de Markgraaflaan. Het tijdstip was zorgvuldig gekozen. Op dat moment wilde de Vlaardinger, na bijna 45 jaar gewerkt te hebben, de deur van zijn bloemenzaak definitief op slot doen. Groot was echter zijn verbazing, dat niet alleen Bert Wijbenga maar een grote schare familie en vrienden hem vergezelden om die laatste minuten als gerespecteerde bloemist in Vlaardingen gezamenlijk door te brengen.

Door Peter Spek

Vooraf had Jac. Verkuil aangegeven met een betrekkelijke stille trom zijn bloemenzaak na bijna 45 jaar te sluiten. “Geen poespas maar gewoon met het ontkurken van een fles champagne in het bijzijn van wat familie en personeel een einde maken aan mijn werkzaam leven. Misschien zijn er nog wat tissues nodig om de tranen te drogen voor dit voor mij toch emotionele moment”, liet hij vooraf nadrukkelijk weten. Maar dat pakte gistermiddag heel anders uit. Al snel had de Vlaardinger door dat het definitief voor de laatste keer op slot doen van zijn winkeldeur, niet ongemerkt voorbij zou gaan. Geen stille trom, maar een klein feestje om zijn afscheid als bloemist luister bij te zetten. En de tissues waren inderdaad geen overbodige luxe.

Emotionele minuten

Het werden emotionele minuten, toen burgemeester Bert Wijbenga samen met Jac. Verkuil voor de laatste keer de sleutel in het slot stak en de bloemenwinkel definitief op slot deed. Toch had de Vlaardinger nog even tijd om terug te blikken op zijn carrière, die 45 jaar geleden begon als zelfstandige bloembinder in het pand aan de Markgraaflaan. “Eigenlijk was ik al van jongs af aan geboeid door de natuur. Als negenjarig jongetje hielp ik al mee bij bloemist Harry Spijkers, die op de weekmarkt stond aan de Broekweg, niet ver van mijn ouderlijk huis in de Rembrandtstraat en op een avondmarkt in Maassluis. De liefde voor bloemen en planten was geboren.” Daarna kwam Jac. Verkuil in contact met de gebroeders Poot. “Zij hadden enkele bloemenzaken in Vlaardingen onder andere hier in het pand aan de Markgraaflaan en in de Holierhoek. Als student werkte ik om iets bij te verdienen in de zaak in de Holierhoek”, weet Jac. Verkuil zich nog te herinneren. De militaire dienst maakte een einde aan deze werkzaamheden, maar na het vervullen van zijn dienstplicht, deed zich het moment voor, dat de gebroeders Poot de zaak aan de Markgraaflaan wilden verkopen.

Ambitieus

“Ik was er als de kippen bij en ondanks mijn jonge leeftijd lukte het mij de zaak over te nemen.” Jac. Verkuil was ambitieus en bouwde in de loop van de jaren de loopzaak van de gebroeders Poot uit tot een exclusieve bloemenzaak voor Vlaardingen en de omgeving. En wie heeft in de afgelopen 45 jaar niet een bloemetje, boeket of krans besteld bij Jac. Verkuil. “Ik zeg weleens, wij verzorgen bij de mensen de bloemen van de wieg tot het graf, en dat schept een band met de klanten. Bij een opdracht, hoe klein ook, wil ik weten waarvoor die bestemd is. Daar maak ik dan iets persoonlijks van en dat wordt zeer gewaardeerd.” De Vlaardinger had veel vooraanstaande klanten. “Bedrijven en overheidsinstellingen, maar waar ik veel aandacht aan schenk is het werk aan de kransen voor de dodenherdenking en voor de uitreiking van de Geuzenpenning, een zeer gespecialiseerd werk.” Jac. Verkuil is trots dat hij de opdracht had gekregen om bij het bezoek van Koningin Beatrix, prinses Maxima en prinses Mabel aan Vlaardingen, de handboeketten mocht maken, maar ook een keer de aankleding van het Paleis Het Loo mocht doen bij een koninklijk personeelsfeest. Een favoriete bloem of plant heeft de Vlaardinger niet. “Ik kijk altijd weer uit naar een nieuw jaargetijde en de daarbij behorende planten en bloemen, dat zijn dan mijn favorieten.”