Gevel van Islamitische basisschool Ababil in Schiedam. Minister heeft besloten dat Stichting Islamitisch Onderwijs nu ook een basisschool mag starten in Vlaardingen.
Gevel van Islamitische basisschool Ababil in Schiedam. Minister heeft besloten dat Stichting Islamitisch Onderwijs nu ook een basisschool mag starten in Vlaardingen. (Foto: Facebook Ababil)

Minister besluit dat Stichting Islamitisch College een basisschool mag starten in Vlaardingen

Algemeen

Minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dinsdag 31 mei het besluit genomen dat de Stichting Islamitisch College (SIC) een islamitische basisschool mag starten in Vlaardingen. De minister heeft dit besluit genomen op basis van een nieuwe wet: Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen.

De stichting heeft gebruik gemaakt van deze nieuwe wet en heeft bij het ministerie een aanvraag gedaan voor het starten van een nieuwe school in Vlaardingen. De aanvraag voldoet volgens het ministerie aan alle voorwaarden. De school moet op basis van het besluit uiterlijk in augustus 2023 van start gaan. Als gemeente moeten wij - als er geen bezwaar gemaakt wordt door derden - uitvoering geven aan het besluit van de minister en hebben wij de verplichting om te zorgen voor onderwijshuisvesting.

Meer Ruimte voor Nieuwe scholen

In 2021 is de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen ingegaan. Doel van deze nieuwe wet is om het aanbod van de scholen beter aan te passen aan de veranderende vraag vanuit de samenleving. De belangstelling van ouders en leerlingen en de verwachte onderwijskwaliteit staan centraal in de wet.

De eisen die gesteld worden aan de nieuwe scholen op het gebied van onderwijskwaliteit zijn tegelijkertijd aangescherpt. De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt vooraf aanvragen voor het starten van een nieuwe school. De plannen rondom burgerschapsonderwijs zijn bijvoorbeeld expliciet onderdeel van deze beoordeling. Zo zoekt het rijk naar een goede balans tussen ruimte bieden en regels stellen.

Besluit

De Stichting Islamitisch Onderwijs heeft al twee basisscholen in Schiedam en binnenkort ook één in Delft. Zie ook besluit start nieuwe scholen op rijksoverheid.nl.

Eerdere verzoeken

Voordat de nieuwe wet van kracht werd, werden initiatieven voor het stichten van nieuwe scholen bij gemeenten ingediend. Stichting Islamitisch College heeft in de afgelopen jaren meerdere aanvragen ingediend bij de gemeente Vlaardingen om een school te starten. De ingediende aanvragen zijn beoordeeld op basis van de toen geldende wet- en regelgeving en op basis daarvan niet gehonoreerd.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Runderwandeling met Broekpoldergidsen Algemeen 23 sep, 09:23
Afbeelding
Parkinson-patiënt Jan van Hasselt fietst ruim 35 duizend euro bijeen Algemeen 23 sep, 09:15
Afbeelding
Ruwhel & De Bigi Blues Band in De Kroepoekfabriek Algemeen 22 sep, 15:47
Afbeelding
College investeert in de stad Algemeen 22 sep, 15:00
Afbeelding
Muziekkorps Leger des Heils altijd dienstbaar aan kerk en maatschappij Algemeen 22 sep, 12:34
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 16 clubs doen mee in Vlaardingen Algemeen 22 sep, 11:53
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 22 sep, 10:10
Afbeelding
Facebook-platform Stop sloop Broekpolder stuurt brief aan college Algemeen 21 sep, 14:47
Afbeelding
Judith loopt langs de kust om haar bewoners een braintrainer te bezorgen Algemeen 21 sep, 14:23
Afbeelding
Flinke file na ongeval met vrachtwagen A4 Schiedam/Vlaardingen 112-nieuws 21 sep, 13:46
Afbeelding
DOE EFFE NORMAAL! Voorlichtingsproject politie begint aan tweede leven Algemeen 21 sep, 13:37
Afbeelding
Bach Cantatedienst in Bethelkerk Algemeen 21 sep, 13:13
Afbeelding
Basisschoolleerlingen schetsen met tijdcapsules een toekomstbeeld van Vlaardingen in 2072 Algemeen 21 sep, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief